Onderwiezer

Algemeen

Onderwiezer is een rubriek in de Wiezer, gericht op onderwijs en opvoeding in het algemeen en soms ook toegespitst op de gemeente Wierden.

Onderhoud de onderhoudsmedewerker
Ook al gehoord van Verion? Dat is de nieuwe naam van de vereniging waaronder zes protestantse scholen van Wierden en Enter vallen. “VERenigd In onderwijs”, maar ook VERenigde Identiteit Onderwijs”, is uit de naam te herleiden. Verion heeft een onderhoudsmedewerker. Deze 'klusjesman', want zo kent iedereen hem, komt met regelmaat op de zes scholen om een aantal klussen te doen. Hij is veelzijdig, netjes en werkt heel hard. Acute klussen gaan voor! Daarvoor heeft hij werkkleding en een bedrijfsauto met logo (is die al aangepast aan de nieuwe naam?) om snel van de ene naar de andere plek te rijden. Goed gereedschap is aangeschaft. Dat is een voorwaarde. Ook hij heeft de beschikking over een aanhangwagen (daar kan ik nog een mooie anekdote over vertellen, maar dat is misschien iets voor een andere keer?). Een superoplossing die enorm rendabel blijkt. Er worden zo kosten bespaart die anders naar verschillende bedrijven zouden vloeien.
Hij moet flexibel zijn. Er zijn nogal wat wisselingen. Telkens als er een nieuwe directeur is, kan hij enkele weken erna aan de slag om aanpassingen te doen. “Ze willen allemaal hun eigen inrichting”, vertelde hij me laatst.
Wat veel mensen niet weten is zijn meerwaarde voor het onderwijs. Doordat hij vaak op alle scholen komt, kent hij alle medewerkers. Hij luncht samen met het personeel. Bespreekt tijdens de koffiepauze de problemen van het onderwijs en hoort en ziet zo veel. Mooier nog is dat bijna alle kinderen hem ook kennen. Hij is vrolijk, goedlachs en zingt graag. Dat herkennen kinderen meteen. Een vrolijke gast in de school. Ze maken grapjes met hem en ze zien wat hij allemaal kan en doet.
Ondertussen maakt menig directeur zich zorgen over een komende griepgolf en het toenemende lerarentekort. In Hoorn hebben ze een plan om ouders in die gevallen voor de klas te zetten. Ik zie meer mogelijkheden in deze onderhoudsmedewerker. Wat kan hij de kinderen allemaal leren?
Als de bestuurders hem vragen naar zijn bevindingen en eventuele oplossingen, zouden daar verrassende goede ideeën uit voortkomen! Iemand om zuinig op te zijn. Ook hij verdient onderhoud of een envelop met inhoud. Lachend zegt hij wel eens: “Ik ben goud waard voor de vereniging”!
Ik denk dat 'ie gelijk heeft.

Johan Bisschop