Onderwiezer

Algemeen

Onderwiezer is een rubriek in de Wiezer, gericht op onderwijs en opvoeding in het algemeen en soms ook toegespitst op de gemeente Wierden.

Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent...

Twee weken geleden was de laatste uitzending van 'De Luizenmoeder'. Het was een 'special' met bloopers van deze komische serie. Vanwege het succes is een tweede serie in de maak. Na alle klaagzangen rondom de stakingen in het onderwijs, was er eindelijk weer iets om te lachen. In de stakingstijd voelde ik nog wel eens onbegrip. “Staken? Maar jullie hebben al zoveel vrije dagen?” Of: “Maar zó slecht verdienen jullie toch niet?” “Is het dan echt zo moeilijk om invallers te krijgen?” Het klonk wel een beetje zielig, allemaal.

Dankzij de serie van juf Ank zijn we nu ook nog lachwekkend geworden. Hoewel het natuurlijk overdreven wordt, is het gedrag wel herkenbaar. Die typische juf, die sullige directeur en die toffe conciërge. Op bijna elke school was het de basis van het gesprek op maandag. Met enige schaamte zagen we ons zelf terug in die kleine dingen. Collega’s hoorden thuis dat ze toch wel veel lijken op...

Wat alles een beetje verzacht: de ouders zijn ook mooi getypeerd. De gesprekken op het schoolplein gingen er ook over. “Oh, ik ben zo’n naïeve Hannah”. “Nou, ik niet hoor! Dat heb ik wel geleerd. Ik ben meer een assertieve Ursula. Ik zeg gewoon wat ik vind.” Ouderraadslid Nancy was natuurlijk ook meelijwekkend. Zo betrokken, maar respectloos behandeld. Er was zelfs een test in Tubantia. Na de test zie je wat voor type ouder je bent. Waarschijnlijk wordt volgend jaar bekend gemaakt dat er een nieuw woord in de dikke van de Dale komt: 'Luizenmoedergehalte'.
Ik troost me met de gedachte dat onderwijs heel belangrijk gevonden wordt. Ouders en schoolteams hebben hetzelfde belang. Samen zorgen voor een goede toekomst van de leerlingen. Ons vak doet er dus toe! Series als 'De Luizenmoeder' bewijzen dat.
Regelmatig ligt er een kaartje in onze teamkamer. Een potje met paaseitjes of ander lekkers. Ouders die opschrijven hoe dankbaar ze zijn voor onze inzet. Zo nu en dan bedanken wij de ouders voor hun hulp met een bloemetje, een flesje wijn of gewoon een kaartje. Kleine dingen die ongelooflijk gewaardeerd worden.

Nee, dat is niet raar! Dat vinden we alleen maar heel bijzonder!

Johan Bisschop
Kluinveenschool Wierden