Onderwiezer

Algemeen

Onderwiezer is een rubriek in de Wiezer, gericht op onderwijs en opvoeding in het algemeen en soms ook toegespitst op de gemeente Wierden.

Bloempot van Bisschop #'Vaasje van Rutte'

“Ik zie Wierden als een stevige bloempot, waar we met zijn allen trots op kunnen zijn!” Die bloempot kan wel een stootje hebben. Gemaakt van echte Twentse oergrond. Die hoeven we niet met de 25.000 inwoners vast te houden. Hij staat er stevig tussen veen- en bosgebieden.
Die bloempot is rijk gevuld met groen. Niet voor niets waren we bijna het groenste dorp van Nederland. Via de historische kring leren we dat die pot ondanks problemen als water en oorlog nauwelijks schade heeft opgelopen. Onze burgemeester Henk Robben, wat jammer dat hij ons gaat verlaten, roemt keer op keer dat “Mensen het verschil maken”. Hij heeft gelijk. De mensen in Wierden maken er samen een prachtig dorp van. Er is van alles: Een station, een tunnel, sporthallen, voldoende winkels (parkeren is nog gratis), een recreatieplas, uitstekende eetgelegenheden. Wiezo is een jaarlijkse trekpleister. Toeristen weten Wierden te vinden. Het straattheater is ook een aanwinst. Er is ruimte voor cultuur en veel takken van sport. En één van de mooiste mountainbike routes van de regio. Er zijn kerken die nog bezocht worden. Verzorgingshuizen voor de ouderen onder ons. Ik voel een continu verlangen om het woon-, werk- en leefplezier te verbeteren. Dat geeft vertrouwen! Een gevoel van angst of onveiligheid bespeur ik gelukkig niet.

Scholen werken goed met elkaar samen. De kinderen krijgen modern onderwijs én groeien op met de tradities van de streek. De Sinterklaasintocht verloopt zonder problemen. De ouders en kinderen kunnen hun kinderen lopend of fietsend naar die scholen brengen. Of als ze wat ouder zijn, zelf laten gaan. De stevige bloempot biedt een zekere mate van bescherming. Hij is niet te groot. Hij is overzichtelijk genoeg om elkaar te kennen. Rondom de scholen zie je natuur en groen terug. Ideale plekken om op te groeien en jezelf te ontdekken. Dat trekt nieuwe mensen. Voldoende ruimte en woningen om je hier te vestigen.

Kan me niet voorstellen dat mensen die dit stukje lezen hun schouders ophalen. Aan het eind van 2018 deel ik graag mijn vertrouwen. We hoeven de bloempot niet krampachtig te beschermen. Jullie weten waar ik het over heb. Gewone en normale mensen kunnen wel een stootje kunnen hebben.

Johan Bisschop