Onthulling plaquette door kleinkinderen gedeporteerde Joodse familie De Haas

Algemeen

Het gezin De Haas in 1941, van links naar rechts Leni, Carola en Simon.

WIERDEN –Bij de woning van de familie Aalvink aan de Stationsstraat 29 in Wierden is op vrijdag 4 mei een gedenkwaardige onthulling. Om 15.00 uur wordt door burgemeester Robben, in aanwezigheid van Yaron en Efrat Mishori en hun partners uit Israël, een plaquette op de poort van genoemd adres onthuld. Yaron en Efrat zijn de kinderen van Carola Mishori de Haas en derhalve de kleinkinderen van de Joodse Simon Bertus en Helena (Leni) de Haas die gedurende het eerste deel van de tweede wereldoorlog samen met hun dochter Carola op dit adres woonde.
In 1936 gaf Simon de Haas opdracht om dit pand te bouwen en in 1937 betrokken hij en zijn echtgenote het huis. Hun dochter Carola werd hier in 1938 geboren. Simon de Haas had in Wierden een fabriek in olie en vetten, genaamd De Kroon, het latere Kroon Oil BV.
In 1942 moest het gezin onderduiken vanwege het steeds groter wordende gevaar van deportatie. Carola kwam terecht bij de familie Van den Boom in Bergen op Zoom. Simon en Leni de Haas doken onder bij de familie Franssen in Borne, een medewerker van De Kroon.
Dit onderduikadres werd verraden. Simon en Leni werden op 9 januari 1942 gearresteerd en overgebracht naar kamp Westerbork om vervolgens te worden gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz. Hier werd Simon op 11 februari 1944 vermoord en Leni op 28 december 1944. Dochter Carola overleefde de oorlog.