Oude container aan Weusteweg wordt expositieruimte van Behoud van 't Oud

Algemeen

WIERDEN – Aan de Weusteweg, net buiten Wierden nabij de vijvers, is door Stichting Behoud van 't Oud een container geplaatst die als een soort grote kijkdoos gaat fungeren. Het idee is om een materialen te exposeren die in bezit zijn van de stichting. “Het is niet eerder dat op deze wijze een dergelijk grote kijkdoos is geplaatst, waar iedereen gratis Nederlands cultureel erfgoed kan bewonderen”, vertelt initiatiefnemer Jos Kruiper enthousiast.

De container staat sinds enige tijd aan de Weusteweg en wordt nu name bevolkt door hangjongeren en stelletjes die er enigszins ongestoord de liefde kunnen bedrijven. “Het lijkt meer op een afwerkplek dan een kunstlocatie”, is de mening van omwonenden. Jos Kruiper verwacht dat zodra de container is ingericht en afgesloten de overlast verleden tijd is “De kijkgaten zijn er al in gemaakt, deze zijn nu nog open. Binnenkort worden deze afgesloten door middel van robuust polycarbonaatglas. Dan is de container afgesloten.”

De grote kijkdoos in de Weuste heeft zes kijkgaten op verschillende hoogtes. Zo kunnen zowel volwassenen, kinderen en rolstoelgebruikers straks goed naar binnen kijken. Bezoekers kunnen dan onder meer een oude timmermanswerkplaats kunnen bewonderen. Een ander gedeelte wordt ingericht met agrarisch gereedschap en nog een ander deel met huishoudelijke attributen, die in vervlogen tijden met name door de huisvrouwen werden gebruikt.

Wonen, werken en leven
De container is geplaatst aan bekende wandel-, fiets- en mountainbikeroutes, waaronder de onlangs gerealiseerde fietsroute 'Rondje Wierden' van Stichting Behoud van 't Oud. “In deze kijkdoos zal voornamelijk Nederlands cultureel erfgoed worden getoond. Denk aan objecten veelal uit grootmoederstijd”, vertelt Kruiper. Met genoemde exposities wil Behoud van 't Oud het wonen, werken en leven uit het verleden vertolken. “De gemeente Wierden heeft onze stichting deze locatie beschikbaar gesteld, zodat wij onze doelstelling uit te kunnen voeren. Dat betekent dat we niet alleen objecten voor het nageslacht te behouden, maar deze collectie van vele duizenden objecten ook tentoon kunnen stellen en het verhaal van de gebruiker kunnen verwoorden.” Dat gebeurt in Wierden al op verschillende plaatsen door middel van kleine kasten en etalages; deze grote container is volgens Kruiper een mooie aanvulling.

Doordat het een vrijwilligers-project is neemt het iets meer tijd in beslag om de container in te richten. Binnenkort wordt het stalen 'gevaarte' op kunstzinnige wijze afgewerkt. Het is de bedoeling om de buitenkant van schilderingen te voorzien, zodat het de aandacht trekt van wandelaars, fietsers, mountainbikers en toeristen. Reclame- en ontwerpbureau Sterk uit Hengelo heeft dit ontwerp speciaal voor dit project gemaakt. De gemeente heeft aangegeven dit najaar passende beplanting aan te leggen. Naar verwachting moet de container in september ingericht zijn, zodat de kijkdoos dan officieel geopend kan worden.