Pasar Maluku

Algemeen

In 2013 werd het project ‘Molukse gemeenschap in de Wierdense samenleving’ afgesloten met een expositie ‘Dari mana datang…..’ over de Molukse gemeenschap in galerie Groot’n Jans in Wierden. Op dat moment is ook het idee ontstaan voor een Wierdense Pasar Maluku; de eerste editie was zo'n succes dat de Pasar Maluku inmiddels een vast onderdeel is geworden op de zaterdag van de Wiezo.

De Appelhofdwarsstraat ter hoogte van de Historsiche Kring Wederden wordt omgetoverd tot een gezellige en knusse markt mét podium. De organisatie heeft voor dit jaar een uitgebreid programma op stapel met meer kleur in zang, dans, muziek en stands met Molukse artikelen. Voor de inwendige mens worden er diverse Molukse lekkernijen gemaakt. Dit jaar gaat de opbrengst naar de markt naar het onderhoud van de Molukse kerk Eben Haezer. De Pasar Maluku begint om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur.

Podium Appelhofdwarsstraat

Koor Ouderensoos
Het koor Ouderensoos stichting Kandjoli bestaat uit leden van de eerste en tweede generatie, totaal zijn het 25 leden. Iedere woensdagochtend komen de ouderen bij elkaar om gezamenlijk spelletjes te spelen, te biljarten, te zingen en gezamenlijk te eten. Vrijwilligers doen hand- en spandiensten, zodat de ouderen op de woensdagochtend uit hun alledaagse sfeer in stichting Kandjoli kunnen ontspannen. Onlangs op 30 juni jongstleden hadden zij de opening gedaan op de Molukse Ouderendag. Dit jaar zijn de leden blij verrast dat ze de opening mogen verrichten op de zesde editie van Pasar Maluku in Wierden. Op het podium worden enkele liederen ten gehore gebracht, zodat de bezoekers worden meenemen naar lang vervlogen tijden. Ze worden begeleid door Max Patawala op gitaar, Joop Manusama op bung en George Oraile op tifa. Het koor Ouderensoos stichting Kandjoli treedt over het algemeen in klederdracht op zodat de Molukse cultuur beter tot zijn recht komt.

Modeshow
Vorig jaar had Pasar Maluku op haar eerste lustrum en ter gelegenheid van dat feest werd een mooie modeshow gepresenteerd. Dit jaar is er wederom een modeshow onder leiding van Atha Souhuwat uit Appingedam. De kleding uit diverse regio’s van de Molukken worden geshowd door 25 mannequins en dressmen.

Move On
De achtmansformatie Move On is begonnen onder een andere bezetting en naam en heeft tussentijds wat wisselingen van de wacht gehad. De kern is echter bij elkaar gebleven met daar omheen nieuwe gezichten. De bandleden komen uit Almelo en Hengelo en omstreken en zij brengen covers ten gehore met een dikke knipoog naar de soul, funk, country R'nB, Nederlandstalig en Lagu2.

Joop & Friends
De vocal harmony Joop & Friends uit Amsterdam begon ruim tien jaar geleden als gelegenheidsformatie. Inmiddels zijn ze gewild en zingen ze zowel gospel als pop en Molukse traditionals (Lagu2).

The Ambo-ina Serenaders band
The Ambo-ina Serenaders band speelt voornamelijk muziek van de legendarische groep Rudy Wairata and the Mena Muria Minstrels uit de jaren vijftig. De revivalband kan gezien worden als een eerbetoon aan de Mena Muria Minstrels, die veel bekendheid genoten in de jaren vijftig met Ambonese en Hawaiiaanse liederen. Heel veel eer gaat daarvoor uit naar lapsteelist Rudy Wairata, zangeres Joyce Aubery, op Ukelele Ming Luhulima, gitaar Joop Sahanaja en contrabas Tjack Salakory. De performance van de band is geheel in vintage stijl en het publiek kan rekenen op sterke teksten, stevige harmonieuze zangpartijen en de karakteristieke melancholieke klanken.