Speciale projector voor De Botterhof dankzij donatie van zesduizend euro

Algemeen

Het team van Station KPN uit Wierden.

WIERDEN – Dankzij een donatie van zo'n zesduizend euro van Stichting Station KPN uit Wierden heeft Carintreggeland-locatie De Botterhof in Wierden nu een Qwiek Up. Dit is een mobiele projector die van elke ruimte een snoezel of belevengsruimte maakt, waardoor mensen met dementie belevingsgerichte zorg aangeboden krijgen. Dat gebeurt middels visuele projecties van verschillende onderwerpen – landschappen, boswandelingen en dergelijke – op plafond of muur, voorzien van geluid. De bewoners worden op deze wijze zintuiglijk geprikkeld.

Sandy Stamsnijder en Anny Mulder, beiden betrokken bij de Botterhof, zijn enthousiast. “We hebben de Qwiek Up vorig jaar twee weken op proef gehad en de resultaten waren zó mooi, dat we nu heel erg blij zijn met de donatie van de heren van Station KPN. Daardoor hebben we de projector zelf aan kunnen schaffen ten behoeve van onze bewoners.”

Met name de bewoners die in een vergevorderd stadium dementerend zijn hebben baat bij de Qwiek Up. Anny licht toe: “Je krijgt bewoners die door de dementie vaker onrustig worden van te veel prikkels, juist weer kalm, bijvoorbeeld ook tijdens het aankleden. Maar ook zorgen de rustige projecties en muziek er voor dat bewoners beter in slaap vallen. Daarnaast worden de hersenen alsnog geprikkeld. We hebben meerdere programma's die we kunnen projecteren en één bewoner die normaliter begon spontaan bloemen die te zien waren te benoemen. Dat is toch mooi!”

De Qwiek Up is makkelijk in gebruik en er zijn meerdere modules beschikbaar om de projecties af te kunnen wisselen. De 'piraten' van Station KPN zijn blij dat ze dankzij de opbrengsten van het tentfeest tijdens Sunte Mart'n iets voor de Wierdense senioren kunnen betekenen. De afgelopen jaren werd een gratis kerstdiner aangeboden, deze keer is er voor gekozen om de wens van De Botterhof in te willigen. Een kleine delegatie van het team was donderdag 22 februari naar de zorginstelling getogen om de projector symbolisch te overhandigen aan het personeel van De Botterhof.