Stille tocht naar monument op 'de Brandpunt' in Enter

Algemeen

ENTER – Ook in het dorp wordt jaarlijks de herdenking gehouden voor de oorlogsslachtoffers, die zijn gevallen voor onze vrijheid. “Niet alleen de slachtoffers die tijdens de tweede wereldoorlog zijn gevallen, maar ook alle mannen en vrouwen die ná 1945 hun leven hebben gelaten voor de vrijheid”, vertelt Diederick ten Brinke van de organiserende Oranjevereniging. “Wij als Oranjevereniging zijn blij om te zien dat er elk jaar weer grote belangstelling is voor de herdenking en dat het aantal deelnemers nog altijd toeneemt. Vrijheid is niet vanzelfsprekend en het is mooi om te zien dat zoveel mensen jaarlijks stil staan bij alle slachtoffers die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven.”

De stille tocht in Enter vertrekt sinds twee jaar om 19.35 uur vanaf zorgcentrum Het Reggedal. Daar kan iedereen die deel wil nemen aan de tocht zich verzamelen. Onder begeleiding van Muziekvereniging Enter voert de tocht naar het gemeentelijk monument. De stoet loopt via de Dorpsstraat en iedereen die wil kan onderweg aansluiten.

De officiële herdenking begint om 19.45 uur bij het monument op de Brandput. Na een kort woord door wethouder Roselien Slagers worden er kransen gelegd door onder meer basisschoolleerlingen, het gemeentebestuur, de Oranjevereniging en een aantal Enterse veteranen. Ook wordt een eigen geschreven gedicht voorgelezen door dorpsgenoot Riek Vrugteman. Om 20.00 uur volgt de traditionele twee minuten stilte.

“Neem ook een moment van stilte in acht, wanneer u niet op de herdenking op de Brandput aanwezig kunt zijn. Dit uit respect voor diegene die zijn of haar leven heeft gegeven, zodat u vandaag de dag zelf uw eigen beslissingen kunt nemen”, aldus Ten Brinke. “Dus zet uw auto of fiets iets voor 20.00 uur langs de kant en wordt even twee minuten bewust van de vrijheid die u geniet.”

Algemeen

Pastoor Aan de Stegge (VII)

Boeiend zijn de verhalen over de mensen uit Enter. Deze serie gaat over het verzetswerk van pastoor Jan aan de Stegge. Hij woonde en werkte in Toulouse in Frankrijk.
Lees verder
Algemeen

Moppies voor hospice De Reggestroom

steun voor kinderen in moeilijke tijden
Lees verder
Algemeen

Wiezer, van binn’n en van buut’n

De Wierdense coach en therapeut Herman Veltmaat vertelt eens per maand in 'Wiezer, van binn’n en van buut’n' over hoe mensen weer op eigen kracht verder kunnen gaan.
Lees verder