Tijdperk Café Hek voorbij; Tante Ell nieuwe naam aan Nijverdalsestraat

Algemeen

Inez en Björn Hek hebben hun Café Hek overgedragen aan Ellen Egberts (midden).

WIERDEN – Café Hek kan de geschiedenisboeken in. Het café is verkocht en Björn en Inez verruilen de pittige horecabaan voor een wat kalmer gezinsleven. De 41-jarige Ellen Egberts zwaait sinds enkele weken de scepter aan de Nijverdalsestraat. Ze ziet kansen, mogelijkheden en uitdagingen om van Tante Ell háár café te maken, terwijl de sfeer en het gemoedelijke karakter van Hek bewaard blijft.

De uitspanning aan de Nijverdalsestraat kent een rijke geschiedenis. Al sinds jaar en dag kunnen Wierdenaren er een biertje pakken, maar mede door de inzet van de familie Hek is het café uitgegroeid tot wat het nu is. “Mijn ouders Gerrit en Riek Hek hebben het in 1959 gekocht van de familie Stortelers en daarna ging het hard”, vertelt Jos Hek. Jos bestierde als zoon van Gerrit en Riek de zaak. Dat deed hij van 1977 tot aan de eeuwwisseling, deels samen met zijn vrouw Christel. “Mijn ouders hebben het café eigenlijk elk jaar wel verbouwd en verder uitgebreid. Zo kwam er al gauw een zaaltje op de plek waar eerder de landbouwschool gevestigd was. Ook volgde een slijterij, restaurant en snelbuffet.”

De naam van het café is nog al eens gewisseld, van 'De eerste en de laatste aanleg' naar 'De oude aanleg' en van 't Heuveltje tot Café Hek en nu Tante Ell. Die wijzigingen hebben ook te maken gehad met de wisselingen van eigenaren. Wel is het café het merendeel van de jaren in handen geweest van de familie Hek. Slechts met korte tussenperioden wisselde het van eigenaar en werd het in de jaren zeventig een discotheek en is het in het begin van deze eeuw ook een eetcafé geweest.

Horen, zien en zwijgen
In 2005 nam Björn Hek het bedrijf over, nadat hij bij meerdere ondernemingen in de buurt zijn werkervaring had opgedaan; niet zozeer in de horeca, maar overal waar hij een goed gevoel bij had. “Ik had ook niet verwacht dat ik in 2005 Café Hek zou starten”, verklapt Bjorn. “Ik bin doar eigenlijk helemoal gin kearl veur.” Toch ging het 'm voor de wind en kreeg hij een paar jaar later steun van zijn huidige vrouw Inez. De twee werden het gezicht van de zaak en zo bouwden ze samen een vaste klantenkring op.
Bjorn: “Werken in de horeca is mooi! Het is een soort spel dat je speelt: je bouwt een band op met alle klanten. Wie aan de bar gaat zitten, wil graag een praatje maken. Door de klanten onderling te binden, creëer je sfeer. Als barman moet je dat kunnen zien en daar op inspelen. Inez beaamt dat. “We krijgen alles te horen van iedereen. Het is echt horen, zien en zwijgen hoor. Bovendien waarderen de klanten het als je laat blijken dat je om ze geeft. We gooiden er altijd een laatste rondje van de zaak in of gingen met een hapje eten rond.”

Café Hek is uiteindelijk een begrip in Wierden geworden, waar iedereen welkom was en nog is. “We zijn geen café waar je alleen maar bepaalde doelgroepen ziet. Van jong tot oud komt hier binnen en die diversiteit is ook zo mooi. Daarnaast zijn we al jaren hofbar van de Tolmennekes en is Plé-Bek bie Hek al jarenlang een begrip. Wat ooit begon met wat kratjes stapelen om een podiumpje achterin het café te maken is thans uitgegroeid tot een groots evenement in de buitenlucht.”

Ellen Egberts heeft sinds een paar weken de sleutel van Björn en Inez overgenomen, die zich meer op hun gezin willen richten. “Je gaat niet over één nacht ijs, het was best een lastige keuze. Gelukkig pakten Jos en Christel het ook goed op. Dat gaf ons veel steun in de beslissing om het café te verkopen”, aldus Bjorn. Ellen heeft de kinderen al wat ouder en ziet mooie kansen. Overigens, geheel onbekend in de horeca is ze niet; ze staat al jarenlang achter de bar bij Hek. “Ik had dit in eerste instantie niet verwacht, maar toen ik hoorde dat Björn en Inez wilde stoppen, ging ik er toch over nadenken. M'n kinderen zeiden al gauw tegen me: 'Mama, als je het nu niet doet, dan doe je het nooit meer en krijg je spijt'. Dat was voor mij dat duwtje in de rug om het wél te doen.”

De naam Tante Ell is voorlopig de enige verandering wat het café betreft. “Maar ik zit er wel over te denken om meer evenementen te organiseren, zoals een pubquiz en thema-feesten. Ik wil eerst even m'n eigen ritme vinden in deze nieuwe uitdaging. Ook moet het in 2019 weer mogelijk worden om een hapje te eten. Het restaurant dat er in de jaren zestig en zeventig was, keert niet terug, maar wel de mogelijkheid om een fatsoenlijke maaltijd te nuttigen.”

Op woensdag 12 september nemen Bjorn en Inez officieel afscheid. Iedereen is dan van harte welkom om tussen 20.00 uur en 22.00 uur het horeca-echtpaar de hand te schudden en een drankje te nuttigen in Café Ell aan de Nijverdalsestraat te Wierden.