Twentse cultuur en taalliefhebber Gerrit Kraa wint Twentse Taalpries

Algemeen

BORNERBROEK – Schrijver, dichter, columnist en docent Twents en Twentse geschiedenis Gerrit Kraa, is de winnaar van de Twentse Taalpries 2018. Dat heeft juryvoorzitter Rob Welten, burgemeester van Borne, bekendgemaakt. De jury komt tot de conclusie dat Kraa de prijs toekomt vanwege zijn grote verdiensten voor de Twentse streektaal, cultuur en geschiedenis. Gerrit Kraa was van 1998 tot 2002 de eerste streektaalconsulent van Twente. In die hoedanigheid verrichtte hij baanbrekend werk. Daarvoor was hij docent Nederlands en Frans aan de Christelijke Mavo in Rijssen, die later opging in de scholengemeenschap Reggesteyn.

Kraa heeft diverse boeken op zijn naam staan waarin vooral het leven in Twente en de Twentse geschiedenis centraal staan. Een van zijn grote ergernissen was ook altijd dat de vaderlandse geschiedenis vooral de geschiedenis van het westen van Nederland was, terwijl er in het oosten van Nederland even belangwekkende zaken gepasseerd zijn.
In zijn vierjarige termijn als Twentse streektaalconsulent maakte Kraa zich sterk voor het opdelen van Twente in aandachtsgebieden, de zogenaamde domeinen, waarin het Twents een belangrijke rol speelt. Zo organiseerde hij verschillende symposia waarin de rol van de streektaal in de zorg, de economie, het onderwijs en de politiek centraal stond.
Als Twentse streektaalconsulent werkte Kraa eerst bij het toenmalige Van Deinse Instituut in Enschede dat later opgegaan is in TwentseWelle en nu de Museumfabriek heet. Directeur van het Van Deinse Instituut was destijds Thea Kroese, ook bekend als programmamaker en presentatrice bij RTV Oost. Samen met Kroese richtte Kraa de stichting Twentaal op waarmee ze aantoonden dat de streektalen ook zeer geschikt zijn voor hoogwaardige theaterprogramma's en culturele producties.
De Twentse Taalpries bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag. Eerdere winnaars van de Twentse Taalpries waren André Hottenhuis, Herman Finkers, Anne van der Meiden, Goaitsen van der Vliet, Gerard Vaanholt, Jan Swennenhuis en het legendarische revuegezelschap Boern Leu.
Kraa krijgt de prijs uitgereikt in een feestelijk avondprogramma in het Kulturhus in Borne op vrijdag 28 september. Het programma bevat streektaalmuziek en poëzie. Een bijdrage wordt geleverd door Jan Riesewijk, Thea Kroes, muziekgroep Algerak onder leiding van Bert Baarslag en Gerrit Dannenberg en Arie Jansen verzorgen een kort Twents poëzie-item. Het programma begint om 20.00 uur. Kaarten à tien euro zijn verkrijgbaar bij het Kulturhus in Borne. Voor alle gasten is er een toepasselijk Twents cadeautje.