Uit het geheugen van een Enterse

Algemeen

Pastoor Aan de Stegge (V)

Aan de Stegge was dirigent van een koor en repeteerde elke woensdagavond met zijn zangers. Op zo’n avond was hij juist met de zangrepetitie begonnen, toen hij door een jongen geroepen werd. Er was een bus aangekomen, die doorzeefd was met kogels. Die kogelgaten hadden op die jongen veel indruk gemaakt, zo veel zelfs dat Monsieur l’ Abbé er met moeite uit kreeg, dat het een Hollandse autobus was. Zonder zich verder te bedenken, lastte hij de repetitie af, leende een fiets en fietste naar de aangeduide plaats.

Bij de touringcar aangekomen, vernam hij al spoedig, dat de mensen, ondanks de regen die stevig neerdaalde, waren uitgestapt om hun verstijfde ledematen wat te strekken. Ze kwamen uit Breda. Zelfs waren er kinderen bij. Met één oogopslag zag hij dat er massa’s kogels door de autobus waren heengegaan, maar er waren geen zwaar gewonden. Daar de pastoor van de Sint-Jozefparochie in de buurt woonde, stelde Aan de Stegge zich met hem in verbinding en met hun tweeën brachten zij ook deze mensen onder met de mededeling, waar zij zich de volgenden dag moesten melden.

Op 12 februari waren in Toulouse en omstreken een groep van achtentwintig vluchtelingen. Daar zaten tien mannen bij die ontsnapt waren tijdens de overval op de Col du Portet d ‘Aspet. Een paar van hen zaten ondergedoken in Cazères, een aantal anderen in Toulouse. Nog eens twee vliegeniers zaten bij een contact van Aan de Stegge in Toulouse ondergedoken. En die ochtend vroeg waren twee verzetsmensen met een groep van zestien vluchtelingen uit Parijs aangekomen. De twee piloten die via Aan de Stegge ondergedoken zaten, zes van de Engelandvaarders die vijf dagen tevoren uit Parijs waren gearriveerd en de tien mannen die bij de overval op de Col du Portet d ‘Aspet ontkomen waren werden bij elkaar gehaald. De groep werd op de trein gezet op weg naar de berghut in Lannemazan, waar de verzetsmensen uit Toulouse hun vluchtelingen overdroegen aan de groep van Bazerque. Die groep zou de vluchtelingen naar Spanje brengen via het hoogst gelegen, moeilijkst begaanbare en veiligste bergpad. Vandaar wilden de vluchtelingen oversteken naar Engeland om zich bij de geallieerden aan te sluiten.

Wordt vervolgd.

Anneke Koers