Veilige jaarwisseling en een brandveilig 2019!

Algemeen

“Een woningbrand overkomt mij niet!” Dat denkt u. Toch krijgt de brandweer jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. Soms is er alleen materiële schade. Helaas zijn er iedere jaar honderden gewonden en tientallen dodelijke slachtoffers. Gelukkig kunt u zelf veel doen om uw huis brandveiliger te maken of als er toch brand uitbreekt, de gevolgen ervan te beperken.

De jaarwisseling staat voor de deur, ons huis is versierd en de olie staat al klaar om heerlijke oliebollen te bakken. Kortom voor velen een gezellige tijd met lekker eten en samen zijn. Brandweer Twente wil ook graag dat u op deze manier terug kunt kijken op deze dagen. Kortom, houdt u rekening met brandveiligheid?

Stekkerdozen en kabelhaspels
Gaat u bijvoorbeeld veilig om met stekkerdozen en verlenghaspels? Gebruik goedgekeurde, niet beschadigde stekkerdozen en verbind deze niet zomaar onderling met elkaar. Als u te veel stekkerdozen aansluit op één groep, kan er overbelasting ontstaan met brand als gevolg. Controleer losse snoeren ook regelmatig op beschadigingen. Rol kabelhaspels altijd helemaal uit voor u ze gebruikt. Opgerolde haspels kunnen oververhit raken en brand veroorzaken. Dus wanneer u deze kerst gaat gourmetten... denk er aan om de haspel helemaal uit te rollen.

Vlam in de pan
Oliebollen, appelflappen... heerlijk! Blijf bij de pan wanneer u gaat bakken. Ieder jaar weer rukt de brandweer uit voor een vlam in de pan of een keukenbrand tijdens oudjaarsdag. Tref voorzorgsmaatregelen wanneer u zelf gaat bakken. Zorg er voor dat er altijd een passend deksel in de buurt is van de pan. Blus een vlam in de pan nooit met water. Plaats het deksel op de pan, schakel het fornuis of de kookplaat uit, zet de afzuigkap uit en laat de pan minstens een uur staan om af te koelen. Kijk niet onder het deksel of de vlam gedoofd is, dan komt er opnieuw zuurstof bij en zal het opnieuw gaan ontbranden. Houd de ruimte om de pan ook vrij van brandbare materialen. Mocht het toch misgaan, bel 112.

Smeulende resten
Het is middernacht en het vuurwerk wordt ontstoken. Met z’n allen bij elkaar om elkaar een gelukkig 2019 toewensen. Genieten van een drankje en van de honderden vuurpijlen die onze hemel verlichten. Wanneer dit alles achter de rug is, laat dan de restanten van het vuurwerk en de vuurkorf een nacht liggen. Uiteraard kunt u het bij elkaar vegen, maar gooi het niet direct in uw afvalbak. De kans dat er nog een smeulend deel in zit is erg groot. Dit kan tot een containerbrand en zelfs tot een schuur-, schutting- of woningbrand leiden. Ruim pas op wanneer u er zeker van bent dat alles goed uit is.

Zomaar enkele eenvoudige tips die ervoor zorgen dat uw de feestdagen veilig doorkomt. Meer informatie over brandveiligheid staat op onze website www.brandweertwente.nl
Brandweer Twente wenst u een hele fijne en vooral veilige jaarwisseling en een brandveilig 2019.