Wiezer, van binn’n en van buut’n

Algemeen

Ik smeer met een gerust hart roomboter op mijn brood

Wat is waar en wat is niet waar? Wie vertelt nog de waarheid en wie kan ik nog geloven? Het is verwarrend. Met in het Witte Huis een president die het aantoonbaar niet zo nauw neemt met de waarheid. En met berichten uit Moskou die zo ongeveer alles wat in westerse hoofdsteden wordt verkondigd bestrijden. Ikzelf moet bekennen dat ik het soms niet meer weet. De wereld is er niet overzichtelijker op geworden.
Gelukkig zijn er ook hoopvolle ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld het programma ‘Keuringsdienst van waarde’ waarin Teun van der Keuken onder andere aantoonde dat het flessenwater van ‘Bar le Duc’ gewoon uit de Utrechtse bodem komt en dezelfde kwaliteit heeft als kraanwater. Hoezo gezonder en lekkerder, dat flessenwater?
Andere hoopvolle initiatieven zijn ‘De Correspondent’ en ‘Follow The Money’ (FTM). Daarin werken journalisten samen om de waarheid boven water te krijgen. Zo ook Daan de Wit, die voor ‘Follow The Money’ een onderzoek heeft gedaan naar de claim dat cholesterol de veroorzaker is van hart- en vaatziekten. In zijn artikelen zet hij een grote hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek naast elkaar over cholesterol.

Uit zijn artikel het volgende:
‘De Amerikaanse Vanderbilt-hoogleraar medicijnen en biochemie George Mann ging met een mobiel laboratorium naar Tanzania om de gezondheid van de Masaï te onderzoeken. De Masaï staan bekend om hun vette dieet vol melk, vlees en bloed. Mann ontdekte dat de Masaï de laagst mogelijke cholesterolniveaus hadden en zo goed als geen hart- en vaatziekten vertoonden. Wat Mann ook opmerkte was, dat het misgaat als de leden van de stam naar de grote stad vertrekken en daar modern voedsel tot zich nemen. De cholesterolspiegel stijgt met een kwart, terwijl ze toch beduidend minder verzadigd vet tot zich nemen.’
En zo gaat Daan de Wit in zijn artikel nog even door om uiteindelijk uit te komen bij onderzoeken die zelfs aantonen dat cholesterol een gunstige invloed lijkt te hebben op het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Er zijn ons jarenlang voedingsrichtlijnen voorgehouden met de waarschuwing dat vet eten slecht voor ons hart zou zijn. En die boodschap is door de voedingsindustrie middels reclames nog vele malen versterkt. Nu komt langzamerhand het inzicht dat de voedingsadviezen er naast zaten. Er blijft van de claim, dat vet eten de veroorzaker is van hart- en vaatziekten, niets over. En ik, ik ga met een gerust hart verder met het smeren van roomboter op mijn brood.

Herman Veltmaat

PS: Wil je er meer over lezen? De artikelen van Daan de Wit staan gewoon op internet.