Wiezer, van binn’n en van buut’n

Algemeen

De Wierdense coach en therapeut Herman Veltmaat vertelt eens per maand in 'Wiezer, van binn’n en van buut’n' over hoe mensen weer op eigen kracht verder kunnen gaan.

Knuffels
Op de vensterbank van mijn keukenraam staat een heel regiment aan knuffels: beren, aapjes, leeuwen en zelfs een marmot. Vaak is na een bezoek van de kleinkinderen de vensterbank leeg en kan ik ze onder en achter de bank terugvinden. Ze hebben een rol gespeeld in het spel van de kinderen.

Soms heeft een knuffel een speciale status voor het kind. Het is het maatje die ze bij zich in bed willen hebben. Kleine kinderen kunnen van slag zijn als hun knuffel ’s avonds voor het slapengaan onvindbaar is. Dan moet en zal eerst die knuffel gevonden worden, voordat er geslapen kan worden. Dat kan een heel gedoe zijn als de knuffel onvindbaar blijkt. De knuffel is belangrijk voor een kind, speelt vaak een rol in de fantasiewereld van het kind, maar nog belangrijker is dat het een gevoel van veiligheid geeft. Daar waar een kind innerlijke onrust ervaart, kan een knuffel een koesterende rol vervullen. De knuffel vervangt de koesterende rol van de ouder die zorgt voor een gevoel van veiligheid.

De knuffel geeft het gevoel van ‘aanraking’ dat een rustgevend proces op gang brengt. Koestering geeft het gevoel dat je waardevol bent en dat er voor jou gezorgd zal worden. Dat geldt ook voor ons mensen als we eenmaal volwassen zijn. Het maakt dat we ons compleet voelen, sterk voelen, omdat liefde eenzaamheid uitsluit. Liefde en goedkeuring van de ander maakt dat we ons geborgen weten en geeft het gevoel dat we het leven aankunnen.

Daarmee echter maken we ons afhankelijk van een ander. Een stap verder in liefde, is de liefde voor jezelf. Dat is het goedkeuren van jezelf als mens met je mooie en je minder mooie kanten. Dat is kwetsbaar durven zijn en jezelf durven laten zien aan de ander. Als je van jezelf houdt en je nergens meer voor schaamt, als je ‘jezelf’ durft te zijn ga je stralen en genieten en wordt je een cadeautje voor de ander. Als geen ander heeft Harrie Jekkers dat verwoord in het volgende gedicht:

Ik houd van mij
Want houden van een ander, dat heb jij alleen maar nodig,
Omdat je niet genoeg kan houden van jezelf.
Houdt van jou joh, maak de ander overbodig.
Ware liefde, geloof me, begint altijd bij jezelf.
Want ‘Ik houd van jou’ is niet de sleutel tot de ander,
Maar ‘Ik houd van mij’, al klinkt het bot en slecht.
Want wie van zichzelf houdt, die geeft pas echt iets kostbaars
Als ie ‘Ik houd van jou”, tegen een ander zegt.

Herman Veltmaat