Enter Vooruit in herfstachtig decor te Dronten naar winst

Sport & Vrijetijd

Marco ter Weel van Enter Vooruit. Fotograaf: Henk Pluimers.

ENTER/DRONTEN – Het kon op het Burgemeester Dekker sportpark in Dronten zaterdagmiddag alle kanten op met het weer, maar ook met voetballende acteurs binnen de lijnen. Een dramatisch spelend Enter Vooruit zorgde vóór de theepauze voor bedenkelijke gezichten aan Enterse zijde. Een eveneens tranentrekkend voetballend A.S.V. Dronten in het tweede bedrijf, deed het kwartje toch nog naar de zwart-witte kant vallen. E.V. vertrok in extremis óók nog met hallucinerende cijfers uit de polder: 1-4.

Bij Enter Vooruit zat er in de eerste drie kwartier geen enkele kleur in de dag. Nauwelijks uitgespeelde kansen van een vuurlinie die niet in beeld was, een dolend en waggelend middenveld en een defensie die zoveel ruimte weggaf dat het zenuwachtige tandengeklepper in de Enterse dug-out tot in Biddinghuizen te horen moet zijn geweest. Het was louter en alleen aan een meesterlijk opererende doelwachter Teun Nijhof te danken dat Enter Vooruit nog met enig hoopvol perspectief tijdens het schaftkwartier in ‘t kleedlokaal zat. Met gevaar voor eigen leven stortte de Enterse sluitpost zich tot driemaal toe voor de doorgebroken Drontenaren Maxim van der Meer (tijdens de winterpauze overgekomen van PEC Zwolle), Jodi de Boer en de rappe linkerspits Willem Jelle Bos. Het gehannes op de Drontense kunstgrasmat hield méér risico in dan verantwoord was. Dylan Siemerink kwam na een half uur binnen de lijnen en zwart-wit ging over op een andere tactiek. Veel zoden zette het vooreerst niet aan de dijk. Sterker nog, opnieuw verdedigend geklungel leverde, de op dat moment verdiende 1-0 op voor de thuisploeg. Bas Maljaars stond aan het eind van een rappe combinatie door het Enterse middenrif en volleerde A.S.V.D. naar de voorsprong.

Na hervatting waren de gaten in het Enterse verdedigingsblok behoorlijk dicht geplamuurd. Ook in het offensieve compartiment trok men plotsklaps een ander register open en binnen een kwartier waren de bordjes verhangen. Wout Velten en Henri Knol profiteerden van Drontense laksheid bij een hoekschop (Ron Smit kopte Enter Vooruit uit de voorzet naar gelijke hoogte) Jesse Pultrum (twee minuten daarvóór binnen de lijnen gebracht) slingerde zich voorbij alles en iedereen, pegelde de bal op de paal, waarna Wim Oosthoek de terugspringende knikker in het groen-witte dak van het doel joeg: 1-2.
Nauwelijks drie minuten verderop liet Enter Vooruit de definitieve knock-out al liggen toen Jesse Pultrum en Henri Knol de zaak naar de Filistijnen hielpen. Maar in plaats van spijkers met koppen te slaan, liet Enter Vooruit de groenhemden opnieuw in de wedstrijd komen en kon A.S.V.D. nog op jacht naar een eventuele gelijkmaker.
Invaller Mark Breukink hielp met een gouden invalbeurt ervoor dat men toch nog vrij kon doorademen in het Enterse kamp. Teun Nijhof zorgde dat een verwoestende uithaal van Maxim van der Meer via z’n vingernagels tegen de dwarslat spatte en in de tegenaanval kreeg Breukink het leder voor de eerste maal in z’n bezit, draaide alle kranen van zijn reservoir wijd open, zette het op een lopen en werd pas ingehaald toen ie de bal al tegen de netten had laten ploffen: 1-3. Enter Vooruit was dus alsnog op weg naar de winst. Mark Breukink liet in de slotminuut nog even sportief weten dat een hernieuwde basisplek met rood potlood op zijn kalender staat omcirkeld, door de eindstand naar een definitieve 1-4 te tillen.