Enter Vooruit met kreunen en steunen naar winst op S.V.I

Sport & Vrijetijd

Marco ter Weel van Enter Vooruit. Fotograaf: Henk Pluimers.

ENTER – Het moest zaterdag 24 maart onder uit de tenen komen om Enter Vooruit naar de goede kant van de score te loodsen, maar in extremis grabbelde zwart en wit, na een wederom deplorabele eerste helft, de punten toch nog bij elkaar tegen de gasten van de dag, het Zwolse S.V.I: 2-1.
De match was nog maar kort in gang geschoten door arbiter Zander Pouls uit Dedemsvaart of de strijd op sportpark De Werf was al omgeven met raadselen. Binnen vijftien seconden nadat de bal door de Zwollenaren aan het rollen was gebracht, lag de knikker op de Enterse penaltystip en nog eens een ademstreek verder had Faisel el Atidoui de pingel omgetoverd in een doelpunt. Verbijstering alom over de ontluisterende manier waarop middenvelder Milan Koorman vanaf de aftrap mocht beginnen aan een run die pas ophield toen 'ie binnen 'de zestien' van de sokken werd gelopen en de bal op elf meter gelegd werd: 0-1 derhalve.
Wat volgde was een speelhelft waarin Enter Vooruit 'het weer eens niet had'. De consorten van S.V.I.-trainer Joram Hendriks zaten in de regiekamer achter de knoppen, speelden af en toe fraai combinatievoetbal, maar konden voor de kooi van doelwachter Robert Velten niet nog eens het kanon laten bulderen. Enter Vooruit deed nauwelijks mee en gaf wéér eens 'niet thuis' in een wedstrijd. Op het trainersbankje was coach Björn Hodes een crescendo van stem en emoties, met een blik van naderend onweer en bliksem in de ogen.
Na de rust was er binnen de lijnen het één en ander door Hodes rechtgezet, een aanvallender spelconcept uit de trainersmap getrokken. Niet dat Enter Vooruit nu ineens glorieerde, maar de wil om te winnen had zich in elk geval vastgezet. De vóór de pauze fel jagende Zwolse compagnie had intussen een klein jasje uitgedaan en moest na weder begin met twee woorden spreken.
Enter Vooruit kwam steeds dichter in de buurt van een doelpunt. Een kopbal van Ron Smit, eindigend op het dak van het doel en een pegel van Wout Velten die daarmee bekant de paal doormidden schoot, waren daarvan zichtbare voorbeelden. De fanfare kon de hoorns echter pakken toen de, overigens uitstekend keepende doelman Alex Grafhorst en S.V.I. verdediger Dirk Jan van Dijk niet tot overeenstemming konden komen wie de ronde knikker weg zou werken uit het strafschopgebied. De besluiteloosheid had rampzalige gevolgen. Ron Smit overzag de ontstane chaos en schoot Enter Vooruit met een ragfijne inzet naast de blauw-witten. Het leek de opmaat voor een totale overrompeling. Doelpuntermaker Ron Smit was het middelpunt van de belegering van het Zwolsche compartiment.
De na rust in de spits geposteerde targetman schoot eerst in zeer kansrijke positie voorlangs, werd op vijf meter van het doel onderuit geschoffeld en poeierde zes minuten voordat de boeken dichtgingen, een enorme mogelijkheid naar de Filistijnen. Toch pegelde diezelfde Smit Enter Vooruit een minuut later van frustratie naar euforie. Wout Velten worstelde zich door een blauw-witte muur, Henri Knol nam de werkzaamheden gladjes over en genoemde Ron Smit duwde de bal over de Zwolse streep: 2-1.
Met de verzuring weliswaar tot achter de oren leek Enter Vooruit op weg naar een nieuwe victorie. Maar jandorie, de mannen van Hendriks lieten Enter Vooruit in de slotminuten nog bibberen als een riet. Terwijl Enter Vooruit al een wijle in de zevende hemel vertoefde, was het in de extra tijd nog een consternatie van jewelste voor het kot van Velten, maar Enter Vooruit bleef wonderlijk overeind en sleepte de minimale zege uiteindelijk toch verdiend over de eindstreep.