Enter Vooruit na rust toch nog ruim langs W.V.F.: 0-4

Sport & Vrijetijd

Sietse Velten van Enter Vooruit. Fotograaf: Henk Pluimers.

ENTER/ZWOLLE – De thuisbasis van de plaatselijke voetbalvereniging W.V.F. – sportpark De Weide Steen – in het voormalige dorp Westenholte, onder de rook van Zwolle, was zaterdag 17 februari klaar voor de klassieker tussen W.V.F. en de gasten van de dag: Enter Vooruit. Het manuscript was geschreven, echter aan de uitvoering schortte aan weerszijden nog het één en ander. De equipe van W.V.F.-trainer Herben Visscher probeerde met rappe uitvallen en lange ballen richting voorwaartsen onheil te stichten, Enter Vooruit ging wat meer uit van combinatievoetbal om zodoende de spitsen in een zwart-wit tenue te bereiken.

De vertolking van het script haperde echter nogal bij tijd en wijle want het werd nauwelijks gevaarlijk voor beide doelen. De nauwkeurigheid en precisie ontbrak in de passing, waardoor elke mogelijkheid op een doelrijpe kans al in de dop de nek werd omgedraaid. W.V.F.-doelman Mike te Wiele moest zich een keer machtig strekken op een loeiende pegel van Wout Velten en de goalie was attent bij inzetten van Ron Smit en Henri Knol. Maar de echte overtuiging ontbrak in het Enterse ensemble. Aan de overzijde kwam de thuisclub pas pal voor rust piepen voor de zwart-witte kooi. Robert Velten keerde een inzet van Martijn Ruysch en zag een knal van Willem Bel via de bovenkant van de dwarslat in de ballenvanger tot stilstand komen. Zonder kleerscheuren haalden de partijen het rustsignaal van arbiter Van Koolwijk.

In de schaftlokalen was er diplomatiek woordgebruik nodig om wat meer kruiden in het voorgeschotelde gerecht te krijgen. En zowaar, na hervatting brandde dan toch de lamp aan Enterse zijde. Wie té lang achter het pulleke bier was blijven hangen, miste op De Weide Steen de openingstreffers van de middag. Binnen vier minuten deelde zwart en wit een rake dubbelslag uit. En beide keren werd het doelpunt op een dienblad aangeleverd. Wout Velten was evenzo vaak attent om rap te reageren op knullig balverlies in het Zwolse verdedigingsblok en Henri Knol mocht vervolgens twee streepjes op zijn doelpuntenlijst krassen. Die flagrante ketsers aan W.V.F. kant deed de thuisclub plotsklaps kijken, zoals een verschrikt hert in een Zweeds bos naar de felle koplampen van een naderende auto kijkt. De blauwhemden acteerden ineens als een aangeslagen bataljon en gaven kans op kans weg. Zeven minuten na de tweede goal lag ook nummer drie in het mandje. Wout Velten had waarschijnlijk tijdens de middagkost hetzelfde genuttigd als vorige week zaterdag, want met zijn derde assist van de speeldag liet de blonde aanvaller Ron Smit het karwei 'in de zestien' afmaken. Bij Enter Vooruit was achterin intussen de grendel op de poort gegaan. Willem Bel testte met een lage schuiver nog een keer doelwachter Velten en Jabor Mazouz had na een snel een-tweetje met Martijn Laarman het vizier niet juist staan. Veel meer liet Enter Vooruit niet aanbranden. Aan de andere kant van het veld was er meer turbulentie voor de neus van keeper Te Wiele. Henri Knol pegelde een vrije schop nog tegen de staander en Ron Smit schreef zijn tweede en Enter Vooruit's vierde kruisje op het wedstrijdformulier. Smit was ter plekke toen een lepe boogbal van invaller Marco ter Weel op de paal uiteen spatte en hij de terugspringende knikker in de touwen kon schuiven: 0-4. Zo liet Enter Vooruit toch nog een lichte zweem van grandeur achter in het voormalige Westenholte en kon de luidruchtige reis richting thuishaven beginnen.