Enter Vooruit ondanks pittige storm naar zege

Sport & Vrijetijd

Keeperstrainer van EV1, Erwin Geels. Fotograaf: Henk Pluimers.

ENTER/VEENENDAAL – Enter Vooruit is het tweede deel van de voetbaljaargang begonnen met winst. In Veenendaal, op bezoek bij De Merino's, wist de equipe van coach Peter Schulte de felbegeerde drie wedstrijdpunten mee te nemen; er stond 2-3 op het scorebord.
Op het sportpark 'De Groene Velden' in Veenendaal trok een kleine storm over de Utrechtse dreven. Goed voetbal was niet of nauwelijks mogelijk in het spel met de wind. Wie de Zuidwester in z’n rug had kon nog het meeste garen spinnen in de strijd om de (doel)punten. De thuisclub begon met de stevige bries in de zeilen. De formatie van trainer Jan Gaasbeek trok langzaam het laken naar zich toe, maar het lichte veldoverwicht was ook het enige dat de Veenendalers uit dat voordeel konden peuren.
Marco ter Weel lepelde een vrije trap fraai over de verdedigingslinie der gastheren, Jesse Pultrum koos het kantje buitenom en Wout Velten veegde de bekeken voorzet met z’n linker pantoffel naar de 0-1. Het duurde tot een paar minuten voor het rustsignaal aleer de blauwhemden uit Veenendaal voor alarm zorgden. Aron de Koning had de knikker op een tiental meters van de Enterse kooi wellicht nog kunnen controleren, maar de Merino besloot ineens z’n voet onder de bal te zetten en pegelde het ding naast de zwart-witte veste.
Na hervatting ging het ineens rap. Merino-rechtsachter Sebastiaan Klein verloor de knikker aan een jagende Jesse Pultrum, die vervolgens op links een register opentrok en het speeltuig met een snoeiharde schuiver onder goalie Erik Petrus in de netten joeg: 0-2. In Veenendaal was men nauwelijks bekomen van die opdoffer of nummer drie lag in het mandje. Wout Velten ontving de bal uit een ingooi en joeg van een metertje of 25 het ronde projectiel, ietwat gedragen door de wind, over een verbouwereerde Petrus, pal onder de deklat in de touwen: 0-3.
Enter Vooruit deed er, met de storm in de rug nog een snok bovenop en leek op weg naar grotere cijfers op het scorebord. Henri Knol ging vliegen aan de rechterkant, de knikker werd fluweelzacht op het blonde hoofd van Jesse Pultrum geborsteld, maar keeper Petrus ging gestrekt naar de winkelhaak en voorkwam nog meer onheil voor de blauw-witten.
Enter Vooruit speelde vooreerst met een verbetenheid op de aangezichten, waar de explosiviteit vanaf spatte, maar naarmate de strijd zich naar het einde spoedde, dommelde het Enterse gezelschap binnen de lijnen ietwat in. Het leek, met een 0-3 voorsprong in de achterzak, een vredig bestaan daar in Veenendaal, maar de thuisclub rook de Enterse achteloosheid en zette nog eens stevig aan. Toen arbiter Besselsen uit Barneveld ook nog een handje toestak, de referee toverde er ineens ruim acht minuten extra tijd bij (waar 'ie die weghaalde zal een eeuwig vraagstuk blijven) en deponeerde ook nog eens in die toegevoegde minuten de knikker tot twee keer toe op de strafschopstip. Vooral de tweede (ongelooflijk makkelijk gegeven) penalty deed gans Enter in trillende woede ontsteken. Merino-middenvelder Joop de Bruin bleef rustig in alle consternatie, poeierde de twee pingels achter doelman Teun Nijhof, maar zag Enter Vooruit desondanks vertrekken met de volkomen terechte 2-3 winst in de binnenzak.