Enter Vooruit staat in laatste minuut remise tegen KHC toe

Sport & Vrijetijd

Patrick Bolink van Enter Vooruit. Fotograaf: Henk Pluimers

ENTER – In een match die geen minuut verveelde, hebben Enter Vooruit en het bezoekende K.H.C. uit Kampen er zaterdagmiddag een enerverende bedoening van gemaakt. Beide ploegen gooiden hun hele hebben en houden in de strijd en toen het (opnieuw) leek dat Enter Vooruit bij het naderen van het eindverdict met de bloemen ging lopen, hesen de Kampenaren zich in de slotminuut tóch nog naast de thuisploeg: 2-2.

Vanaf minuut één werd het op een waterkoude Werf zaterdagmiddag een strijd van wel en wee tussen Enter Vooruit en de gasten uit Noordwest Overijssel. Waar vóór rust de ploeg van Enter Vooruit's voorman Peter Schulte de zaak domineerde, kwamen na de onderbreking van een kwartier, de manschappen van K.H.C.-coach Herman Oosterhaar wat nadrukkelijker ten tonele. Bij zwart en wit begonnen ze in elk geval met de betere papieren op tafel te gooien. Binnen het kwartier lag de knikker achter K.H.C.-doelman Roy van Dijk in het Kampense netje. Mark Breukink begon vanaf eigen speelhelft aan een opmars, waarbij hij, als ware het een wielerkoers, iedereen naar z’n achterwiel verwees en aan het eind van de rit, met een droge schuiver, Enter Vooruit in bonus schoot: 1-0. Een opening op maat, maar de feestvreugde sloeg rap over in een korte schrik, toen Durk van der Leest twee minuten verderop, na knullig Enters balverlies, de ronde knikker tegen de deklat boven doelwachter Teun Nijhof kopte. Net als in voorgaande gelegenheden dit seizoen, werd er bij zwart-wit wederom niet bijster sterk verdedigd. Er liepen wat risicopatiënten in de Enterse gelederen, die deze week geenszins vooraan hadden gezeten bij de lessen 'verdedigen'.

Enter Vooruit toog met een magere 1-0 naar het kleedlokaal en waren de Kampenaren 'nog in leven'. Die constatering had zich hoogstwaarschijnlijk tijdens de pauze ook in de breinen der bezoekers gezet, want de blauw-witten gaven na hervatting van acquit gas en binnen tien minuten sprong het cijfertje 0 bij de gasten op het scorebord eveneens op 1. Op rechts liet Karim Gabara z’n directe opponent de hielen zien en de facto, symptomatisch voor het seizoen van Enter Vooruit, frommelde Peter Pluimers de lage voorzet in de eigen kooi, 1-1. Vervolgens kon het alle kanten op. Het spel van beide ploegen was weliswaar nog immer doorspekt met slordigheden, maar aan weerszijden hadden de aardse beslommeringen van puntengewin zich toch in de hoofden der acteurs vastgezet. De meeste mogelijkheden voor een winnende treffer kwamen aan de kant van Kampen. Enter Vooruit kwam minder dreigend piepen voor de neus van doelwachter Van Dijk dan voor rust en Enter Vooruit-goalie Teun Nijhof draaide eigenhandig een dubbele kans van de gasten vakkundig de nek om, door zich met ware doodsverachting tweemaal voor de voeten van een aanstormende K.H.C.-er te gooien. In minuut 83 schilderde Henri Knol een hoekschop op het blonde hoofd van de ingevallen Ron Smit en hij toverde met een beenharde kopstoot, bij een ieder waarin zwart-wit bloed door de aderen stroomt, de uitbundige lach op het aangezicht tevoorschijn: 2-1. Maar in de nevel van de overwinning kreeg Enter Vooruit, evenals een week eerder in Hierden, een ijskoude winterbui over zich heen. Eén minuut voordat het secondewijzertje op het klokje van de prima leidende referee Reinoud Weiland uit het Friese Menaldum, de negentig omwentelingen achter de rug had, trokken de mondhoeken van Enter Vooruit-coach Schulte plotsklaps in alle richtingen. Met een weergaloze zweefduik haalde sluitpost Nijhof eerst nog een trillende pegel van K.H.C.-spits Jeffrey de Nooijer uit de winkelhaak, maar toen de halve Enterse goegemeente binnen de lijnen die wereldredding nog aan het vieren was, kopte Leroy Knol, na de rap genomen hoekschop, de knikker via een Enters been in de touwen: 2-2.