Heren WVC overleven lastige partij tegen Volga

Sport & Vrijetijd

WIERDEN – Het herenteam van Weghorst Makelaardij WVC moest het afgelopen vrijdag 8 maart in Wierden opnemen tegen Volga H1 uit Gaanderen. In Volga wordt een enigszins vreemde tegenstander getroffen. Op de ranglijst zijn ze terug te vinden op de zevende plaats met wisselende resultaten. Maar onderschatting kan dodelijk zijn zoals WVC in de eerste helft in Gaanderen ondervond. Die wedstrijd ging met 3-1 verloren ondanks dat er bijna twee sets weinig aan de hand was. Doel was dan ook om dit recht te zetten en ook om de druk wederom bij DIOS te leggen en met een volledige selectie was het vertrouwen groot.

De eerste set werd begonnen met Peter Oosterhuis op spel en Arnold Hilberink op diagonaal. Ruben de Koeijer en Rik Buijse stonden op buiten en Jarek Sobscynski en Daniel Brouwer waren de midaanvallers. Tijdens het inslaan werd duidelijk dat er scherp moest worden gespeeld met veel servicedruk om de harde aanval van de tegenstander te ontregelen. Deze opdracht werd direct volbracht met Daniel Brouwer op service: 6-0. Een lekker begin en die lijn werd de hele set doorgezet. Opvallend was wel het passieve en ongeïnspireerde spel van Volga, waar vooral de spelverdeler een negatieve stempel op z’n eigen team drukte. Een simpele overwinning: 25-14.

Het spel van de eerste set ging door in de tweede en de tegenstander leek nog steeds aardig de kluts kwijt: 10-2. Deze voorsprong werd vastgehouden maar niet verder uitgebouwd: 13-18. Wel werd duidelijk dat Volga steeds beter in de wedstrijd leek te komen. Daaruit bleek het gevaar wat schuilt in Volga: er volgde een serviceserie, waarbij hun twee sterke buitenaanvallers lieten zien erg gevaarlijk te zijn. Het momentum draaide volledig waarbij Volga de achterstand snel goed maakte en zelfs een kleine voorsprong pakte: 20-21. Na ingrijpen van coach Arjan Heuver (Hans Gelten voor Ruben de Koeijer) was het zaak om in de wedstrijd te blijven en het hoofd niet te verliezen. Dit pakte goed uit waarna setwinst alsnog werd gepakt: 25-23

In de derde set veranderde de opstelling bij WVC met Wiljen Veldhuis op diagonaal, Hans Gelten op buiten (samen met Rik Buijse) en Arnold Hilberink op mid (samen met Jarek Sobscynski). Daniel Brouwer moest helaas na de tweede set de wedstrijd noodgedwongen verlaten. Er ontstond een mooie strijd tussen twee teams die niet veel voor elkaar onderdeden. Er waren niet veel onnodige fouten, en over en weer waren er veel mooie punten. Ook waren er niet veel servicesseries te zien waardoor de twee teams continu bij elkaar stonden. Volga trok daarbij wel met 2-3 punten het initiatief na zich toe. En deze voorsprong werd aan het eind zelfs uitgebreid: 19-23.WVC moet nu veerkracht tonen. De side-out werd gehaald waarbij op 20-23 Rik Buijse zijn klasse toonde door 3 harde sprongopslagen, Hans Gelten op buiten een paar belangrijke punten insloeg, en Jarek Sobscynski met een machtig hoog killblock het setpunt verzilverde: 26-24.
Toch wel enorme opluchting met een 3-0 voorsprong. Volga, dat toch wel een tikkie kreeg van het verlies in set drie, begon moeizaam en slordig aan de vierde set. Hierdoor kreeg WVC een kleine voorsprong en dit werd de volledige set vastgehouden. WVC had minder druk op de schouders waardoor er weer wat makkelijk gespeeld kon worden. Volga bleef met hun sterke buitenaanval goed in het spel, waardoor ook de vierde set hard gewerkt moest worden. Toch werd ook deze set binnen gesleept: 25-20.

Een 4-0 overwinning tegen een lastige tegenstander, dan weet je dat je goed bezig bent. Met deze overwinning en de vijf punten wordt de druk bij DIOS gelegd en voorlopig met een voorsprong van vier punten de leiding in de competitie. Fotograaf: Arnold Hilberink