Jinthe Hengstman uit Wierden is Nederlands kampioen karate

Sport & Vrijetijd

WIERDEN – De elfjarige Jinthe Hengstman van Muga Mushin Ryu Karatedo is afgelopen zaterdag, 24 november, Nederlands karatekampioen geworden in de discipline kata. In karate speelt kata een centrale rol. Hierbij wordt een gevecht uitgebeeld tegen een denkbeeldige tegenstander.

In Zoetermeer won de jonge Wierdense alle voorronde wedstrijden met ruime scores, die beoordeeld werden door vijf scheidsrechters. In de finale was ze een maatje te groot voor haar directe tegenstander Jenny Fung uit Amsterdam. Met een bijna perfecte uitgevoerde kata gojushio sho. Waarbij techniek, kracht, balans en ademhaling een belangrijke rol spelen bij de beoordeling. Jinthe won ook al drie weken geleden het Open NK. Maar nu voor de eerste keer in het officiële Nederlandse Kampioenschap.

Voor de Twentse karateschool Muga Mushin ryu een unicum in hun relatieve korte bestaan van vijf jaar. Dojoleider Ralph Gemser: "Geweldig om te zien hoe Jinthe zich afgelopen jaar heeft ontwikkeld, we zijn allen bijzonder trots op haar prestaties." Jinthe beoefent nu ongeveer drie jaar karate. Ze heeft er alles voor over om ooit deel te nemen aan de Olympische Spelen, maar de spelen van 2020 in Tokyo komen nog iets te vroeg, maar wellicht vier jaar later in Parijs. Ze traint minimaal drie keer in de week bij haar karateschool, maar thuis heeft ze ook haar eigen dojo op zolder, waar ze flink wat uurtjes doorbrengt. Over pakweg twee jaar mag ze examen doen voor de zwarte band. Vanwege haar prestaties zal Jinthe ook worden uitgenodigd voor trainingen bij de nationale selectie van de Karate Bond Nederland. Jinthe is dolgelukkig: "Kampioen worden is geweldig, maar kampioen blijven is veel moeilijker. Nu nog harder trainen, maar eerst maar eens genieten".