Jinthe Hengstman ziet Olympische Spelen als doel voor karatecarrière

Sport & Vrijetijd

Jinthe Hengstman in haar eigen dojo op zolder.

WIERDEN – Wierden is een Nederlands kampioen rijker. Vorige week was in De Wiezer al te lezen dat de elfjarige Jinthe Hengstman zich sinds 24 november Nederlands Kampioen Karate mag noemen in de discipline kata. Trots is Jinthe zeker, maar wel met een flinke dosis Twentse bescheidenheid. Ze wist Jenny Fung uit Amsterdam, waar ze eerder vaker van verloor, nu voorbij te streven en zo de gouden plak in handen te krijgen.

Jinthe is een talent wat karate betreft. Sinds haar vijfde is ze in de wereld van vechtsporten actief, eerst met kungfu, de laatste jaren karate. Dat is een goede keus gebleken. “Ik heb karate altijd leuk gevonden, het geeft meer uitdaging dan een andere sport. Tot vorig jaar deed ik ook aan handbal bij Kedingen, maar omdat ik naar de middelbare school ben gegaan – ik volg het Technasium op het Erasmus in Almelo en heb dus ook huiswerk gekregen – moest ik kiezen.” Toeval of niet, met name het laatste jaar is de Wierdense echt vooruit gegaan in snelheid en tactiek. “Ik vind het mooi om mezelf te verbeteren en de technieken te verfijnen.”
Om de kneepjes van de sport onder de knie te krijgen moet er veel getraind worden, zowel thuis als bij de Twentse karateschool Muga Mushin ryu in Eschede. “Ik train in Hengelo, Borne en Enschede en heb op zolder sinds een jaar een eigen kleine dojo (oefenruimte). Als ik even tijd heb, kan ik daar aan het fijne van kata werken, daar word je toch met name op beoordeeld.”

Binnen de sport karate wordt gewerkt aan de basis (kihon), het sparren (kumite) en het schijngevecht (kata). Met name die laatste discipline vergt veel van de technieken die Jinthe zich eigen maakt, maar dat werpt tot nu toe vruchten af. Naast goud op het NK was ze onlangs ook al de beste van het Open Nederlands Kampioenschap, waaraan ook toppers uit het buitenland deelnamen. Doordat de Wierdense karateka in een talentenpool van de karateschool zit, gaat ze inmiddels het hele land door, ook voor trainingen. De bruine band zit thans om haar middel en naar verwachting komt daar de tweede bruine band in december bij. De zwarte band mag ze naar verwachting over twee jaar om doen. “En ik hoop dat ik in 2028 mag deelnemen aan de Olympische Spelen in Amerika. Dat is toch wel het hoogst haalbare niveau wat karate betreft. Daarnaast zie ik mezelf ook als trainer in de toekomst. Mocht het toch allemaal ander lopen, dan richt ik me op mijn toekomst als ontwerper, lekker creatief, dat lijkt me ook erg mooi om uiteindelijk iets mee te gaan doen.”

De eerstvolgende grote wedstrijd staat gepland op 13 april 2019 in het Duitse Puderbach. Voorafgaand krijgt Jinthe op 15 december nog een clinic van de zevenvoudig Nederlandse kampioene Samantha van Lokven.