Laura Schepers elfde op NK marathon schaatsen

Sport & Vrijetijd

WIERDEN/DRONTEN – Laura Schepers, lid bij de Wierdense IJsclub, is afgelopen weekend elfde geworden op het NK jeugd marathon in Dronten. De selectiewedstrijden hiervoor zijn verspreid over het seizoen op de eigen wedstrijdbaan geweest. Voor Laura was dat in Enschede.

In Dronten was het een enorme drukte bij de inschrijving. De schaatsen, helm, hand-, enkel- en scheenbescherming werden eerst goed gecontroleerd op de geldende veiligheidseisen. Vervolgens kregen alle deelnemers het beennummers en kon een transponder worden opgehaald om deze te koppelen aan het beennummer. Op deze wijze kan elektronisch worden bijgehouden wie hoeveel ronden gereden heeft. Vooral wanneer er meerdere schaatsers kort bij elkaar over de finish gaan, kan zo via de tijd van de transponder worden bekeken wie in welke volgorde de finish heeft gepasseerd.

Om 10.15 uur konden alle pupillen A, B en junioren C inrijden; warm worden en de spanning uit de benen rijden. Na een dweilpauze startte om elf uur de officiële openingsceremonie met de overbekende trompettune. De categorie van Laura Schepers was direct daarna aan de beurt. De 51 deelnemers werden in twee groepen gesplitst: de oneven nummers in de eerste serie en de even nummers in de tweede serie, waar ook Laura in zat. Ze kon dus eerst nog even kijken hoe alles zou gaan.
Vervolgens mocht ze de baan op, een rondje schaatsen, verzamelen voor uitleg door een jurylid, honderd meter achter twee voorrijders meerijden en plekje zoeken en vanaf de finishlijn zes ronden. Met 24 kinderen in de baan leek het ineens druk en chaotisch. Laura koos een goede plek. Af en toe viel er iemand en zelfs vlak voor haar, maar ze wist die te ontwijken en probeerde weer aan te sluiten bij de voorste groep. Dat lukte. Het tempo ging omhoog in de laatste twee ronden, maar Laura kon bij blijven. Op de laatste honderd meter kon ze zelfs nog iemand inhalen en werd ze tiende . De eerste twaalf van beide series gingen door naar de finale waaronder dus Laura.
Ondertussen werden de series van de andere pupillen categorieën gereden en de finale van de junioren C dames en heren. Buiten was het prachtig lente weer, heerlijk om even op te warmen en te relaxen.

Om 13.15u was Laura weer aan de beurt voor de finale. Laura kwam wat achteraan bij de start, maar reed zich in een paar ronden mooi naar voren. Na vier ronden lag ze op de dertiende plek in een treintje vlak achter een kleine kopgroep aan. Er werd hard gereden, waardoor zich een lang lint begon te vormen met her en der wat gaatjes er tussen. In de laatste ronde gaf ieder wat die nog had. Laura had nog wat over voor een eindsprint en werd uiteindelijk elfde in het eindklassement.