Matig Enter Vooruit viert eigen feestje en pakt 2-4

Sport & Vrijetijd

Wim Oosthoek van Enter Vooruit. Fotograaf: Henk Pluimers.

ENTER/OLDENZAAL – Enter Vooruit toerde zaterdag 10 februari naar Oldenzaal, dat in carnavalstijd al rap omgedoopt wordt tot 'Boeskoolstad'. Enter Vooruit had echter niet bepaald haar aandeel in het Oldenzaalse volksfeest, want met pijn en moeite sleepte de ploeg van coach Björn Hodes de winst tegen het plaatselijke De Esch uit het vuur. Dat het weinig met goed voetbal had te maken, werd na afloop in Enter maar voor lief genomen: 2-4.
Het wordt zo langzamerhand voer voor psychologen waarom Enter Vooruit het presteert om, om de haverklap te slap aan de zaterdagse werkzaamheden te beginnen. Ook nabij de Duitse grens kwam het gevaar in het eerste halve uur alleen van thuisclub De Esch. De mannen van trainer Kris Kempers acteerden een stuk agressiever en joegen Enter Vooruit over het ganse veld. Het constante simpele balverlies plus het aantal foutieve passes aan Enterse zijde mocht in die fase zorgwekkend heten. In een halve minuut tijd maakte de defensie, incluis Enterse doelwachter, zoveel fouten en dubbele fouten dat het niet meer op de vingers van één hand te tellen was. Spits Koen Vehof bedankte het hele gezelschap voor zoveel medeleven en duwde de 1-0 binnen. Het was vervolgens aan het gebrek aan effectiviteit van de blauw-gele spitsen te danken dat Enter Vooruit niet met een tweede tegentreffer opgescheept werd. De volop meegereisde Enterse aanhang werd er aan de zijlijn knap ongemakkelijk van. Rond het half uur draaide het duel ineens toch een slag om. Wout Velten nam op links de buitenbaan, liet de hele Oldenzaalse carnavalsfanfare de hielen zien en Jesse Pultrum maakte de voorbereidende bedrijvigheid in stiel af: 1-1. Nauwelijks was men in de Boeskoolveste bekomen van de schrik of Henri Knol deed waarvoor hij is geboren: scoren. Op pad gestuurd door Wout Velten en met een timmermansoog het kleine gaatje naast keeper Laurens Ensink gevonden. Wedstrijd op z’n kop, Enter Vooruit met een voorsprong naar het kleedlokaal: 1-2.

Tijdens het schaftkwartier kreeg Enter Vooruit allereerst de minder prettige mededeling dat sterkhouder Wim Oosthoek met lichamelijke misère de strijd moest staken. Hodes, door een ritsje blessures al niet bijster bedeeld met een overvolle spelerslijst, stuurde de jeugdige Joël Scheper de mat op. Na terugkomst van de theepauze ging Enter Vooruit in elk geval wat voortvarender te werk. Niet dat het nu meteen hosanna was aan Enterse zijde, maar zwart-wit voetbalde de lamentabele eerste helft enigszins van zich af. De troepen van Hodes namen nu wel nadrukkelijk het initiatief en de thuisploeg moest zich beperken tot sporadische tegenstoten. En jandorie, uit één van die counters kwam vooreerst de gelijkmaker in de boeken. Ietwat gemakkelijk gegeven vrije schop, ingestudeerde uitvoering van die freekick en Tomas Elbersen schoof de 2-2 achter keeper Robert Velten.
De bezoekers wilden de winnende serie van de laatste maanden in stand houden en gingen vol voor de alles verlossende uithaal. Eerst torpedeerde een grieperige Ron Smit (ook Peter Pluimers had aan Enterse zijde al een halve week het nodige malheur onder de leden) met een knallende kopstoot het doelhout naast goalie Ensink, maar tien minuten voor tijd was daar dan de beoogde voorsprong. Wout Velten kraste met een schone trap wederom een streepje achter z’n naam in het klassement der assists en Henri Knol toonde zich primus inter pares met dé balaanname van de speeldag. In één beweging werd ook de trekker maar overgehaald en E.V. stond in Oldenzaal op voorsprong. Die rechtse directe was de thuisclub te machtig. Het slotakkoord werd ook door de gasten geschreven. De ranke A-junior Job Voortman (net daarvoor uit de dug-out geklommen) werd in het straatje gestuurd en na een formidabele sprint en dito passeerbeweging schreef de jongeling, in vergulde letters, z’n eigen sprookje met de definitieve 2-4.