Puntendeling in enerverend voetbalgevecht Enter Vooruit

Sport & Vrijetijd

Wim Oosthoek van Enter Vooruit. Fotograaf: Henk Pluimers.

ENTER – Emoties en wederzijdse spanning kleurden het wedstrijdbeeld op Paaszaterdag bij het topduel in de tweede klasse H tussen IJ.V.V. uit IJsselmuiden en het bezoekende Enter Vooruit. Van echt sprankelend voetbal was niet altijd sprake, maar beide ploegen gooiden hun hele hebben en houden in de strijd en het boeide dan ook tot ver in blessuretijd. Het scorebord sloeg uiteindelijk vast op het eindverdict 2-2.

Bij Enter Vooruit zag coach Björn Hodes de zaterdag met angstige blikken naderen. IJ.V.V. is sowieso al een harde noot voor E.V., maar zijn troepen werden plotsklaps ontmanteld door de afmeldingen van Peter Pluimers (wondroos), Matthijs Rozemuller (met koorts onder de dekens) en Dylan Siemerink (verplichtingen bij de werkgever). Tot overmaat van ramp kwam daar ook nog de melding van een blessure, bij routinier Ron Smit. Bij die laatste soldaat werd op vrijdagmiddag en zaterdagmorgen nog het nodige oplapwerk verricht, maar was natuurlijk met de letselmisère een risicopatiënt op het middenrif.

Een schuddebollende defensie plus een aansluitend makkelijk weggegeven vrije schop waren wel voer voor de linker pantoffel van Gerjon van de Berg. Met een ragfijn aangesneden trap roffelde de IJ.V.V.-verdediger de knikker via binnenkant paal achter doelman Robert Velten: 1-0. De rood-witten leken er meteen maar werk van te maken, want de thuisploeg joeg de Enternaren als opgejaagd wild over de hobbelige grasmat. Het duurde een dik kwartier voordat bij Enter Vooruit de bakens verzet werden, maar toen namen de manschappen van Hodes de regie ook maar meteen tot het rustsignaal van arbiter Rutgers uit Dinxperlo over. Het 'Enterse half uur' werd ingeleid met de achttiende seizoenstreffer van Henri Knol. Op links muisde Jesse Pultrum er vanonder, de voorzet en de balaanname waren vervolgens achttien karaats en keeper Jasper Fix was een geslagen man op de schuiver van de Enterse topscorer, 1-1. Bij Enter werd besloten om maar meteen van hout pijlen te maken, om zo de onderneming tot een goed eind te brengen. Eerst werd een sublieme combinatie over vier schijven besloten met een oplawaai van Marco ter Weel die zag dat de knikker via de onderkant van de dwarslat het veld weer in stuiterde en even later schilderde Wout Velten de bal op het blonde hoofd van Ron Smit, die de knikker feilloos naar de winkelhaak stuurde: 1-2.

Je kon er vergif op innemen dat de thuisclub na de wisseling van speelhelft met hernieuwde consignes achter de thee vandaan kwam en zo gebeurde. Het leek er verdacht veel op dat de IJsselmuidense lieden tijdens de schaft 'de man' een pond spek genuttigd hadden, want de ploeg van trainer Eduard Lindeboom knotste er nog eens met overtuiging op. En net als in het eerste bedrijf lag het ronde projectiel al rap in het mandje. Daarbij kreeg IJ.V.V. een prettig handje toegestoken van arbiter Rutgers die in een glaszuivere Enterse doeltrap zowaar een hoekschop voor de bewoners van het sportpark Den Uithoek zag. De corner werd na veel gewirwar door Jelle van Putten gepromoveerd tot doelpunt: 2-2.
Daarna waren de schermutselingen voor beide doelen legio. Het werd aan weerszijden trekken, wringen en sleuren met af en toe een geniale flits in beide gelederen. Beide ploegen werkten zich een slag in de rondte en de spanning kroop bij de acteurs in de kuiten en bij de toeziende goegemeente in de aderen. Het werd een beklijvend slot van heb-ik-jou-daar, van buigen, maar net niet barsten. Zelfs in blessuretijd kwam er nog vanaf alle kanten brandgevaar. Gerjon van den Berg kopte in minuut 92 de bal tegen het aluminium en 15 seconden verderop zette Henri Knol kompaan Wout Velten moederziel alleen voor keeper Fix. Het gehele zwart-witte genootschap veerde een laatste maal op, maar de Enterse aanvaller knalde het speeltuig via de knuisten van de doelwachter tot hoekschop. De remise was tenslotte een terechte handtekening onder een enerverend gevecht.