Regelmatig spel tegen Be Quick’28 levert Enter Vooruit drie punten op

Sport & Vrijetijd

Ron Smit van Enter Vooruit. Fotograaf: Henk Pluimers.

ENTER/ZWOLLE – Coach Björn Hodes van Enter Vooruit moest deze week een avondje aan de keukentafel gaan zitten om een onverwacht puzzeltje op te lossen. Een kleine handvol potentiële basisspelers zat gehavend in de lappenmand of liep met een week schorsing op zak. Er moest derhalve gebroed worden op een winnende strategie tegen Be Quick’28 uit Zwolle. De Enterse oefenmeester vond het winnende lot, want men keerde met 0-3 winst in de achterzak zaterdagavond terug vanuit de Overijsselse hoofdstad.

In het sportpark aan het Zwolse Stadionplein schoot scheidsrechter Jan van Dijk, om klokslag half drie, thuisploeg Be Quick ’28 en het bezoekende Enter Vooruit weg. Voor de zwart-witten jaarlijks een lastige horde en ook dit keer leek het er het eerste halve uur voetbal op dat de winst niet zomaar richting Enter kon worden gebracht. De ploeg van Be Quick-trainer Edwin van Nijen hanteerde veelal de lange bal om zodoende de snelle spitsen met een rood-zwart tenue om het lijf, te bereiken. Dat leverde aanvankelijk dreiging op, maar de gerenoveerde achterste linie van de gasten – Peter Pluimers, Sietse Velten, Bart Schuiterd en Jürgen Siemerink – liet zien dat men waarschijnlijk vooraan in de klas heeft gezeten bij de lessen 'verdedigen'.
Rond de dertigste minuut ontplofte de hele boel en werden alle wereldproblemen door Enter Vooruit binnen een kwartier opgelost. In de, tot dan toe, hechte Zwolse verdedigingsgordel gingen de alarmbellen af toen zwart-wit middels een ragfijne aanval, opgezet door de regisseurs van dienst, Wout Velten en Henri Knol en met Ron Smit aan het kanon, op 0-1 kwam. Voordat men in Zwolle goed en wel in de gaten had dat de barricaden ontmanteld werden, had Enter Vooruit er stookhout van gemaakt.
In minuut 39 stuurde Bart Schuiterd de knikker naar het blonde hoofd van Wout Velten. Die bracht met een gewiekst kopballetje Henri Knol in stelling en de Enterse topscorer paarde vervolgens schoonheid aan intelligentie: 0-2.
Net toen de Zwollenaren dachten dat er vóór het schaftkwartier nog wat te rapen viel, viel aan de andere kant het doek over rood-zwart Zwolle. Om volstrekt onbegrijpelijke reden werd vooreerst nog een treffer van Knol doorgestreept maar een minuut verderop stoomde Peter Pluimers op rechts het grondgebied van Be Quick binnen en via een meesterlijke steekbal van Wout Velten, kraste Jesse Pultrum nummer drie in de boeken.
Daarna was het eerst maar eens rusten geblazen, maar de redevoeringen in de kleedlokalen hadden hun vernietigende uitwerking in het tweede bedrijf. Navenant werd het spel tussen de lijnen almaar killer. Bij Enter Vooruit was de room van de soep, de druk lag er niet zozeer meer op en de nonchalance groeide met de minuut. Enter Vooruit controleerde nog steeds het gebeuren, op het middenveld liep een onvermoeibare Dylan Siemerink nog vele gaten dicht, maar de troepen van Van Nijen hadden zowaar voor misère kunnen zorgen. Sander Aarten trapte in minuut 73 nog eens het gaspedaal in, maar z’n voorzet werd door Cas Duiker voorlangs gepegeld en twee minuten later snelde hetzelfde duo wederom door de Enterse rangen, maar voorkwam Jürgen Siemerink met een sliding waar doodsverachting inzat, naderend onheil. Ook aan de overkant had zwart en wit nog wat konijnen uit de hoge hoed kunnen toveren, maar daar stond de scherpe rand van het mes al lang niet meer naar boven. Terwijl de sneeuw daadwerkelijk met grote vlokken uit het luchtruim kwam vallen, blies arbiter Van Dijk de zaak, zonder een minuut bij te tellen, rap naar de vergetelheid.