Schaatsliefhebbers genieten met volle teugen op natuurijsbanen

Sport & Vrijetijd

WIERDEN/ENTER – Voor de tweede keer dit seizoen kon de Wierdense IJsclub (WIJC) de hekken openen voor schaatsliefhebbers. De eerste keer was maar erg kort, maar bleek een voorbode voor de afgelopen schoolvakantieweek.

De hoop was dat door de strenge vorst de baan al in het begin van de week open kon, maar uiteindelijk kon er woensdag 28 februari voor het eerst geschaatst worden. De sterke wind bleek een grote spelbreker in heel het land te zijn, voor zowel open water als ondiepe ijsbanen. Op veel plaatsen bleven er grote windwakken aanwezig en vele ijsbanen bleven lang gesloten, zo ook in Enter waar 'De Koote' last had van slap ijs aan de kant van de kantine. Uiteindelijk kon ook hier aan het eind van de week de baan open en genoten honderden schaatsers van de ijspret.

De harde gure wind hield de schaatsers in Wierden niet van het ijs. WIJC mocht ruim drieduizend schaatsers op de baan ontvangen, verdeeld over vier dagen. 's Morgens was de baan een paar uur open. 's Middags werd de baan met rust gelaten, zodat het ijs heel bleef. De zon had via het asfalt al enorme kracht en liet het ijs smelten, maar door de vorst vroor het snel weer aan en was het 's avonds weer een prima ijsvloer. Er stond dagelijks een team klaar om na sluiting het ijs weer te verzorgen. Tijdens openingsuren was er een team aanwezig voor de kassa's, koek-en-zopie en EHBO. Bezoekers kwamen niet allen uit Wierden, maar ook uit de omgeving van Vriezenveen, Almelo, Den Ham en er zijn veel nieuwe donateurs bij gekomen.

Als afsluiting van de voorjaarsvakantie en de natuurijsperiode was er vrijdagavond een disco-avond op het ijs en werd zaterdagochtend nog een training op de eigen ijsbaan gehouden, waar veel clubleden gebruik van maakten. De wind was aardig rustig geworden, maar met minus zeven graden was het écht nog koud, ondanks het mooie voorjaarszonnetje. Een delegatie van de lokale fractie van de ChristenUnie bracht nog een bezoek aan de ijsbaan: er werd een waarderingstaart uitgereikt aan de vele vrijwilligers, die dag en nacht in de weer zijn geweest om als eerste natuurijsbaan in Nederland open te gaan.