SVZW zet een grote stap richting kampioenschap

Sport & Vrijetijd

WIERDEN – Zaterdagmiddag 19 mei 14.30 uur: de voorlaatste wedstrijd in de reguliere competitie in de eerste Klasse D stond op het programma voor SVZW en wel tegen niemand minder dan buurtgenoot DETO uit Vriezenveen. Een onvervalste derby dus met voor de thuisploeg slechts één belang: ook deze pot winnend afsluiten. DETO, met al een periodetitel op zak en nummer vier op de ranglijst, was naar Wierden getogen om zich te revancheren op de eerdere nederlaag thuis (0-2) en het publiek was in grote getale naar sportpark het Lageveld gekomen.

SVZW ging fanatiek uit de startblokken, forceerde binnen een minuut reeds een corner en kreeg Yessin Maskoul een minuut later zijn eerste kans om de score te openen echter werd zijn inzet gestopt door DETO doelman Anthony van Zaltbommel. In de vierde minuut was het dan wel al raak, want op aangeven van diezelfde Maskoul was het Ferdi ter Avest die de score opende: 1-0. De doelpuntenmaker deed even later opnieuw van zich horen via een hard schot dat door de DETO doelman werd gepakt.
Het talrijke publiek zag de eerste grote kans voor de gasten na een half uur zich voltrekken, maar van de spitsen was er niemand om de bal binnen te lopen en kwam SVZW daar goed weg. In de 41e minuut dan de kans op de 2-0, Ferdi ter Avest stuitte op Van Zaltbommel en hield er een corner aan over. DETO had de schroom uit de eerste twintig minuten van zich afgeworpen en bood steeds meer tegenstand, werd gevaarlijker ook en mocht SVZW in de 44e minuut van geluk spreken dat Lesley Nahrwold over schoot, het had zomaar de gelijkmaker kunnen zijn. Ruststand derhalve een magere 1-0.
DETO-trainer Jos van der Veen had in de rust gewisseld door René Nijhof te vervangen door Stan Nijhuis. Opnieuw was het SVZW dat de eerste kansen op doelpunten kreeg, ware het niet dat Bas Woesthuis op de paal mikte, daar een corner aan over hield, waaruit Maarten Jansen net naast tikte. Maar nog geen minuut later kwam de thuisploeg aan de andere kant goed weg, DETO was op jacht naar de gelijkmaker. Hun tweede wissel, Stef Reekers voor Qays Shayesteh, volgde in de 56e minuut en na een kwartier in die tweede helft sloeg het noodlot bij de thuisploeg toe: Burak Basut wilde in het strafschopgebied wegwerken maar kreeg op ongelukkige wijze door een vreemde stuit de bal tegen zijn arm en scheidsrechter Olde Kleiverink wees onverbiddelijk naar de stip. Hans Matti wist wel raad met dit buitenkansje en scoorde soeverein de gelijkmaker. Dat was natuurlijk slikken voor een ieder die SVZW een warm hart toedroeg en trainer Philip Agteres besloot nu ook tot een eerste wissel: Tim Pothast werd in de 61e minuut vervangen door Nigel Michels en zes minuten later had Yessin Maskoul de ultieme kans om zijn ploeg terug op voorsprong te zetten, Anthony van Zaltbommel stond in de weg. Diezelfde Maskoul knalde even later in het zijnet en vlak daarop wisselde trainer Agteres nogmaals door Karlo Borghuis te vervangen door Dries Buimer.
Uit Emmeloord werd een ruststand van 2-0 in het voordeel van Flevo Boys gemeld, de spanning steeg, DETO bleef aandringen en paste de derde en laatste wissel toe: Frank Smit (volgend seizoen SVZWer) mocht gaan douchen en werd vervangen door Tom Smoes in de 72e minuut. Koen Fleer ontving intussen de gele kaart van de onpartijdige en met nog een kwartier te spelen vond ook bij SVZW de derde wissel plaats, John Lubbers werd vervangen door Lars Kamperman Leferink. De zon brak door op het Lageveld - letterlijk en figuurlijk - uit Emmeloord kwamen verrassende berichten en in de 76e minuut kregen de Zwaluwen een vrije trap op zo’n 25 meter toebedeeld, die verrassenderwijs en op fenomenale wijze door Maarten Jansen genomen werd en als een streep in het DETO doel binnensloeg: 2-1. Een opsteker van jewelste deze beauty en een aanjager voor nog meer moois, want in de 76e minuut, drie minuten na de 2-1, kopte de topscorer zijn 21e doelpunt in de touwen uit de door Ferdi ter Avest genomen hoekschop.
In de 82e minuut werd de vrije trap op twintig meter genomen door Ferdi ter Avest tot corner verwerkt en deelde Yessin Maskoul een minuut later de genadeklap uit door zonder fout de 4-1 binnen te koppen. De overwinning was een feit, opnieuw een geweldige teamprestatie in een spannende derby, waarin de begin- en eindfase voor de thuisploeg oh zo belangrijk bleken. Lesley Nahrwold en Ferdi ter Avest kregen het in de 85e minuut nog met elkaar aan de stok, kregen daarvoor allebei de gele kaart voorgetoverd en mocht Koen Fleer een minuut later vertrekken omdat de scheids hem de tweede gele kaart en dus rood voorschotelde. In de stand kwam geen verandering meer, SVZW won verdiend ook haar tiende wedstrijd op rij en de middag kon niet meer kapot toen uit Emmeloord de eindstand bij medekoploper Flevo Boys van 2-3 tegen SDV Barneveld bekend werd.