Wierdense wandelaars krijgen weer 'n kruisje van Nijmeegse Vierdaagse

Sport & Vrijetijd

WIERDEN/NIJMEGEN – Ondanks de hitte zijn alle 32 leden van wandelvereniging Ambulare uit Wierden met succes over de finish van de Nijmeegse Vierdaagse gekomen. Ambulare-voorzitter Ton Kortenhorst mocht zelf de vijfde onderscheiding zilver in ontvangst nemen, maar is bovendien super trots op de leden. Vanwege de warmte waren er dit jaar momenten die het zwaar maakten. “De eerste dag was zwaar, maar als je de klok terugdraait, ging het elke dag beter.” Deelneemster Gemma Ros kan dit beamen. “In bepaalde plaatsen viel het tempo vanwege de drukte compleet stil, je staat dan met allemaal straalkacheltjes van 38 graden om je heen. Overigens complimenten aan onze trainers, wij waren goed voorbereid en met de vele tips hebben we het allemaal weer gered!”

Het gaat inderdaad niet vanzelf, meent Johan Wijlens één van de trainers. “Het is wel vier dagen buffelen, een goede voorbereiding is echt nodig, wil je ook lekker genieten van al het moois. Het is niet alleen de dertig kilometer lopen. Nee, er zijn ook afstanden van veertig en vijftig kilometer, die je al naar gelang de leeftijd moet overbruggen.”

Dinand Marsman, eveneens trainer, had in het begin van de training zelf last van een blessure. Hij is wat later aangehaakt, maar heeft geluisterd naar wat hij altijd zelf zegt: je moet luisteren naar je lichaam. Hij mocht uiteindelijk toch de negende onderscheiding in ontvangst nemen. “Het is niet alleen het wandelen”, zegt Manja Höften die vorig jaar was uitgeloot en dit jaar voor de eerste keer in Nijmegen haar onderscheiding mocht ontvangen. “Wat een grandioze happening is het hier in Nijmegen. Je loopt nooit alleen, heel veel publiek langs de kant van de weg door wie je wordt aangemoedigd. Het is voor mij allemaal niet te bevatten. Volgend jaar ben ik zeker weer van de partij! Ambulare biedt in Nijmegen veel steun. Je wordt mooi opgevangen en elke dag bij de finish kun je even bijkletsen met leden van de groep onder het genot van een drankje. Echt super gezellig, dit wil je niet missen.”

Bij trainer Wim Geertman ging het dit jaar bijna mis. Hij hopte elke dag met de trein vanaf Wierden naar Nijmegen. Hij had geen gastgezin, omdat zijn loopmaat Herman Minkjan op het laatste moment om gezondheidsredenen afhaakte en de regel bij hun gastgezin is: Alle twee of niemand. Doordat de dienstregeling wegens drukte werd aangepast, miste Geertman de trein en was een half uur te laat bij de start. Omdat er geen fraude in het spel was, mocht hij toch de achttiende onderscheiding in ontvangst nemen.

“Het was wederom een bijzondere mooie vierdaagse”, vertelt Jan Ezendam. “Het blijft mooi, elk jaar weer! Waar je ook bent... Op de camping of het wandelen of het nazitten. Het netwerk wordt steeds groter en je bent trots op iedereen. Pluim ook naar Anton Luiken, die onderscheiding 39 in zijn pocket heeft. Ben echt trots om bij de groep te zitten.

Begint het ook te kriebelen en wil je volgend jaar deelnemen aan de Nijmeegse? De trainingen voor de nieuwelingen starten in oktober van dit jaar. Meer informatie daarover is te vinden op www.ambulare.org.