Bouwen midwinterhoorn ook op lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed

Uitgaan & Cultuur

Een aantal Wierdense midwinterhoornblazers.

WIERDEN/ENTER – De midwinterhoorn staat op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van Nederland. Zaterdag 1 december heeft in het bijzijn de burgemeester van de gemeente Berkelland, Joost van Oostrum, en andere genodigden in Gelselaar in Gelderland de inschrijving plaatsgevonden. Daarmee is de traditie van het midwinterhoorn-bouwen formeel bekrachtigd en op de Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland gekomen.

Het bouwen van de midwinterhoorn is onmisbaar voor het jaarlijkse midwinterhoorn blazen. Het individueel of in groepen om beurten blazen op een houten hoorn, binnen de periode van de eerste Adventszondag tot en met Drie Koningen op 6 januari, de midwinter- of Kerstperiode gebeurt ook actief in Wierden en Enter. De bedoeling van het blazen is het verdrijven van het donker (het slechte) en het oproepen dan wel het aankondigen van het komende licht (het goede)
Blazers en ambachtslieden maken de midwinterhoorn, met een lengte van 120 centimeter tot zo'n 150 centimeter, op traditionele wijze van een dikke tak of een stammetje. De hoorn bestaat uit twee uitgeholde helften hiervan, die weer aaneen gelijmd zijn of bijeen gehouden worden door bandjes. Het bouwen bestaat uit een aantal logisch opeenvolgende stappen en vergt handvaardigheden met specifieke handgereedschappen. Een bouwer kan een goed klinkende midwinterhoorn bouwen die aan eisen voldoet volgens de gangbare traditie. De hoorn wordt geblazen via een los schuin afgesneden conisch mondstuk, meestal van vlierhout (de Happe). Bij Buisjan in Enter worden op drie donderdagen in december (6, 13 en 20) tussen 17.00 uur en 21.00 uur een gratis toegankelijke demonstratie midwinterhoorn bouwen en blazen gehouden.

Eind 2013 is het Midwinterhoornblazen in Gelderland en Overijssel opgenomen in de Nationale Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed. De Stichting Midwinterhoornblazen Twenthe en de Federatie van Gelderse Midwinterhoorngroepen hebben op 13 december 2013 het certificaat uitgereikt gekregen. De twee erfgoedbeheerders vonden echter dat niet alleen de traditie van het blazen op de midwinterhoorn, maar ook de traditie van het bouwen van een midwinterhoorn moest worden geborgd. Vijf jaar na de borging van het Midwinterhoornblazen beleven we de inschrijving van het Midwinterhoornbouwen.