Demonstraties oude ambachten buitenterrein Klompenmuseum

Uitgaan & Cultuur

ENTER – Enters Erfgoed organiseert, net als voorgaande jaren, in de maanden juli en augustus iedere week op woensdag- en donderdagmiddag demonstraties oude ambachten. Enters Erfgoed heeft gekozen voor een nieuwe opzet.

De ambachten vinden dit jaar plaats in tenten bij het Zompenmuseum. Gezellig, goed zichtbaar en bereikbaar voor iedereen.
Centraal staat natuurlijk het handmatig Klompenmaken, waar Enter bekend om staat. Beide middagen zijn twee klompenmakers aanwezig, die laten zien hoe met bijl, messen en boren klompen gemaakt worden. Het ambacht was tot het begin van vorige eeuw de ruggengraat van de Enterse dorpseconomie, maar nog steeds is er in Enter een opleiding handmatig klompenmaken.

Behalve het maken van het vermaarde houten schoeisel worden ook andere ambachten getoond. Wat te denken van het maken van doekrollen. De dames rollen doek zodanig dat er prachtige bloemmotieven ontstaan; een sieraad in ieders kast. En dat is precies waarom doekrollen is ontstaan. Mensen die vroeger een kabinet in de kamer hadden, wilden hun bezit – vaak een voorraad linnengoed – laten zien. En dan kun je het niet zo maar op een stapel leggen, dan moet het mooi uitgestald worden. In prachtige patronen gerold. De kunst om dit te doen heet doekrollen. In Enter vrijwilligers iedere week zien hoe dat moet.
Maar er is nog veel meer: zandstrooien, midwinterhoorn maken, knieperkes bakken, kantklossen en spinnen. Tevens is het mogelijk om kleine klompjes te laten beschilderen door Wilma Pluimers.

Daarnaast is er ieder uur een rondleiding in het Klompen- en Zompenmuseum. Een kaartje kost vier euro voor drie musea, want behalve het Klompen- en het Zompenmuseum kan daarmee ook de Oudheidkamer Buisjan worden bezocht. Op de woensdag- en donderdagmiddag is er de komende weken steeds een gids aanwezig, die prachtige verhalen vertelt over de geschiedenis van Enter.