Inwoners maken gebruik van eerste koopzondag supermarkten Wierden

Zakelijk

WIERDEN/ENTER – Geen uitgestorven parkeerplaatsen of stille gangpaden, maar juist reuring en meerdere kassa's tegelijk geopend. Dat was het beeld van de eerste koopzondag bij vier supermarkten in Wierden en Enter.

In Wierden waren zondag 15 juli Albert Heijn, Jumbo en Coop voor het eerste geopend. In Enter liep het goed door bij vestiging van Albert Heijn. Emté – verderop aan de Dorpsstraat – liet de deuren vooralsnog gesloten, evenals de twee vestigingen van Aldi en de Lidl. Met name winkelmanager Patrick ten Hove van Albert Heijn in Enter is blij dat hij nu eindelijk kan doen wat 'ie al jaren wil: inwoners uit Enter en Rijssen de mogelijkheid bieden om op zondag rustig boodschappen te kunnen doen en daarmee zijn omzet wat verder op te krikken.

Officieel moet de regelgeving nog worden aangepast, maar de gemeente gedoogd de openstelling, met het oog op het definitieve beleid later dit jaar. Het verruimen van de winkeltijden is een wens die voortkomt uit het coalitieprogramma van NEW en CDA. In juni werd door de raad al een motie van PPW en VVD aangenomen over het gedogen van de koopzondagen totdat de nieuwe verordening er is. Het college wil de nieuwe winkeltijdenverordening in oktober presenteren aan de raad.
Dat winkels in levensmiddelen in de toekomst iedere zondag tussen 12.00 uur en 18.00 uur hun deuren mogen openen, was iedereen het snel eens. Maar hoe de koopzondag voor de overige winkeliers in de gemeente er precies uit gaat zien, moet het college van burgemeester en wethouders zich nog eens flink buigen. “De winkeliers hebben ons input gegeven waarmee we verder kunnen. Het is nu aan ons om een nieuwe verordening op te stellen die breed gedragen wordt,” aldus wethouder Richard Kortenhoeven.
Het uitgangspunt van de nieuwe winkeltijdenverordening die het college dit najaar wil presenteren is meer vrijheid voor ondernemers door winkels ook op zondag te mogen openen. Over de precieze invulling van de zondagsopenstelling sprak Kortenhoeven vorige week met de supermarktmanagers en zo'n dertig winkeliers uit de gemeente Wierden. Een meerderheid van winkeliers is van mening dat het zo maar open gooien van de deuren niet tot een enorme koopstroom zal leiden. Het gemeentebestuur laat weten mee te denken in welk vaatje het plan gegoten kan worden, zodat de koopzondagen bijdragen aan de lokale beleving en economie.