Rookworsten van Gildeslager Bram Knol met goud bekroond

Zakelijk

WIERDEN - De fijne en grove rookworsten van Slager Bram Knol uit Wierden zijn tijdens de Nationale Vakwedstrijd Arnhem Rookworststad bekroond met prijzen. Beide ambachtelijke worsten zijn door een onafhankelijke vakjury gewaardeerd met goud. Knol is blij met deze stap. "Dit jaar was voor mij de eerste keer dat ik mee deed met de ambachtelijke door mijzelf gemaakte rookworsten. Het kwam dan ook redelijk onverwacht, die waardering."

Andere jaren vielen de rookworsten van Fred Duyndam, vorig eigenaar van de slagerij, ook in de prijzen. De jury let onder meer op het uiterlijk, aanzien en de vorm en kleur van de worst. Maar ook de structuur, geur, smaak, consistentie en andere details zijn van groot belang. Knol maakt de rookworsten geheel zelf en volgens eigen recept met vlees van wroetvarkens en enkelvoudige kruiden. "Hierdoor kun je heel dichtbij de smaak komen, die de worst verdient. Dat betekent ook elke dag vers vlees en elke dag verse worst maken en roken."
Momenteel is slager Knol bezig om de hoeveelheid zout wat te reduceren. "Maar er zijn grenzen aan het minderen van zout; het is namelijk ook een belangrijke stof om de houdbaarheid en de mooie kleur aan de worst te geven, los van de smaakversterking."