'Save the Nature Award' voor familiebedrijf Wessels-Vetker

Zakelijk

Drie generaties op een rij: Sander Vetker (de derde generatie), zijn opa Henk Wessels en vader Frits Vetker. Geheel rechts Ellie en Peter Bijl die de award hebben overgedragen.

WIERDEN – Sander Vetker van het Wierdense grootouderdieren vleesvermeerdingsbedrijf Wessels-Vetker heeft dinsdag 30 oktober de 'Save the Nature Award' uit handen van Peter en Ellie Bijl gekregen. Reden daartoe is de enorme investering die het Wierdense bedrijf de afgelopen jaren heeft gedaan op gebied van duurzame energie-opwekking.

De award, een duurzaamheidscompliment, is bij de opening van zonnepark De Groene Weuste in Wierden in het leven geroepen. Doel is om zowel personen als ondernemers en instellingen te waarderen voor hun inzet voor het milieu. Wessels-Vetker is een van de grotere leveranciers van Nederland op gebied van bevruchte eieren. Deze eieren worden vanuit Wierden in Nederland en ver daarbuiten verhandeld om te worden uitgebroed voor de vleesverwerkende industrie. Dagelijks leggen de 46.000 kippen gemiddeld zo'n 35.000 eieren. “We hebben meerdere stallen waar onze kippen volop ruimte hebben om onder goede omstandigheden te leven”, duidt Sander Vetker. Om een zo goed mogelijke bijdrage aan het milieu te leveren, wordt onder meer al tien jaar lang de mest van de kippen in een biomassacentrale verbrand. “We leveren op jaarbasis ongeveer zevenhonderd ton mest en die wordt in Moerdijk verwerkt. De mest wordt in de centrale verband en met dat proces wordt voor zo'n 130 huishoudens energie opgewekt. Bovendien is het restproduct, de as, goed voor 72 ton zuivere meststofkorrels voor landbouwgrond.”

Wessels-Vetker laat het daar niet bij en maakt de laatste jaren flinke slagen wat verduurzaming betreft. Zo wordt ondergronds 200.000 liter regenwater opgeslagen om in drogere periodes te gebruiken. Maar het meest in het oog springende zijn de honderden zonnepanelen die op de daken van de schuren liggen. Inmiddels zijn er al ruim 1300 panelen geïnstalleerd. “Vorig jaar zomer hebben we een tegenslag gehad door een forse schuurbrand. We hebben meteen besloten om duurzame nieuwbouw te plegen, mét zonnepanelen”, vertelt Sander. “Maar ook de andere daken van de schuren gaan we vol leggen. In totaal komen er nog 1700 panelen bij!” Een klein deel van de stroom wordt zelf gebruikt, maar het grootste deel wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Kees van Dorth van de Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter is blij met deze grote investering. “Het is een mooi voorbeeld dat het dus prima mogelijk is om zelf het initiatief te nemen en duurzame energie op te wekken op het eigen dak. Hier bij Wessels-Vetker wordt straks zoveel elektriciteit opgewekt, dat het een serieuze bijdrage is aan de omschakeling van fossiele naar duurzaam opgewekt energie.”