Sfeerhuis Baan: toekomst gashaarden zit wel snor

Zakelijk

RIJSSEN - De winning van aardgas in Nederland staat zoals bekend ter discussie, mede door de aardbevingen rondom de wingebieden in Groningen. Daarnaast wordt ook steeds vaker gesproken over gasloze woningen. Betekent dit dat een mooie, sfeervolle gashaard niet meer tot de mogelijkheden behoord? Zeker niet! De medewerkers van Sfeerhuis Baan in Rijssen zijn op de hoogte van allerhande alternatieven, zodat de gashaard ook in de toekomst uw huiskamer kan sieren en verwarmen.

Om maar meteen even zekerheid te scheppen en twijfel weg te nemen: voor bijna alle woonhuizen in Nederland blijft aardgas de komende vijftien jaar gewoon beschikbaar. Een gashaard is en blijft dus een prima investering. Het afbouwen van het gebruik van het Groninger gas zal geleidelijk plaatsvinden. Bovendien komen er alternatieven beschikbaar. Zo investeert de Nederlandse staat vijfhonderd miljoen euro in een nieuwe stikstofinstallatie voor buitenlands gas. Deze fabriek maakt het buitenlandse gas geschikt voor Nederlands gebruik. De fabriek moet in 2022 gereed zijn en dan zou het gas van Groningen niet meer nodig zijn. Mocht de gemeente uw woning gaan overzetten op bijvoorbeeld elektriciteit, dan is de gashaard ook aan te passen naar bijvoorbeeld propaangas (flessen). "Onze gashaarden zijn gereed voor een duurzame toekomst", duidt Jan Baan van Sfeerhuis Baan. "Voor meer advies kunt u contact met ons opnemen of gewoon naar de showroom komen."

De technische ontwikkelingen op het gebied van duurzame haarden hebben de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Vele duurzame mogelijkheden als bijvoorbeeld haarden met een A-label zijn leverbaar. Maar ook geïntegreerde mogelijkheden met een warmtepomp - zogenaamde hybride systemen - zijn duurzaam en toekomstbestendige alternatieven. Volgens onderzoek van Vereniging Eigen Huis, is dit een goede oplossing om te besparen op het gebruik van gas voor woningen met een energielabel lager dan B, zijnde het overgrote deel van de woningen in Nederland.

De ervaring leert, dat een warmtepomp prima fungeert als basiswarmte. Door lokale verwarming met een gashaard is het ook op de koude winterdagen lekker warm in huis op de plekken waar het echt behaaglijk moet zijn. Zoals aangegeven, bieden de nieuwe generaties gashaarden ook innovaties op het gebied van energiebesparing of het gebruik van propaan gas. Tot vijftig procent besparen op het gebruik van gas en toch heerlijke warmte wanneer het nodig is? Dat kan met de nieuwste gashaarden. Ook als een nieuwbouw woning geen gas- aansluiting meer heeft kunt u toch genieten van een haard. In dit geval kunt u dan kiezen uit een gashaard die op propaan brandt of alternatieven zoals een elektrische haard, bio-ethanol haard of houthaard. Dus voor nu en in de toekomst zijn er vele mogelijkheden om de haard een onderdeel van uw woning te laten zijn.

Dat de afbouw van gas zelf nog niet zo'n vaart zal nemen heeft ook te maken met het elektriciteitsnet van Nederland. Ongeveer 95% van alle huishoudens gebruikt nog steeds gas. Als al deze huishoudens - dat zijn er ruim zeven miljoen - over zouden gaan op elektrisch verwarmen en koken, dan is een enorme hoeveelheid extra elektriciteit nodig. Het huidige elektriciteitsnet zou dit niet aankunnen en de elektriciteit dient ook nog op een duurzame manier opgewekt te worden. Een andere invalshoek is dat de huizen, die nu nog gebruik maken van gas, moeten worden voorzien van andere installaties voor onder andere de verwarming. Daarvoor zijn nog geen echt goede alternatieven beschikbaar; bovendien spelen ook de kosten van het ombouwen in de miljoenen woningen in Nederland een belangrijke rol. Het is dus helaas geen gemakkelijke opgave voor Nederland om in de toekomst geleidelijk of geheel afscheid te nemen van gas.

De investeringen in gas door alle landen in Europa is niet zonder reden. Aardgas draagt bij aan het realiseren van de energie- doelstellingen. Aardgas is de schoonste fossiele brandstof; vele malen schoner dan bijvoorbeeld kolen. Ook de toepassingen van andere soorten gas zoals bio-propaan kunnen met kleine aanpassingen worden gebruikt.